Slabé miesto

Ešte pred Vianocami sa zdalo, že karty sú rozdané a marcové voľby budú iba potvrdením dominancie Smeru. Azda jediný prvok prekvapenia mohol do nich vniesť prepad niektorej zo strán pohybujúcej sa na hrane zvoliteľnosti, čo by malo vplyv na prerozdelenie mandátov. Voľbám však chýbala ústredná téma. Toto vákuum sa snažil Smer zaplniť zástupnou témou – utečeneckou krízou, ktorá sa síce Slovenska dotýka iba okrajovo, ale u voličov zarezonovala.

07.02.2016 15:00
debata (11)

Situácia sa však v posledných týždňoch zmenila. Podľa prieskumov agentúry FOCUS Smer mierne, ale kontinuálne klesá, podľa MVK dokonca výrazne. Paradoxom je, že jeho voličov nezískava opozícia, ale časť sa presúva k SNS. Vzhľadom na to, že SNS sa javí ako najpotenciálnejší partner Smeru, nemusí to byť pre Fica a spol. žiadna tragédia. No len do okamihu, keď Smer oslabí natoľko, že kvôli odlivu elektorátu mu bude hroziť, že sa nestane súčasťou budúcej vlády. Napokon, o tom, že ide o reálny scenár, svedčí i skutočnosť, že ho pripustil aj premiér Fico.

Každý má nejaké slabé miesto. Aj Smer. Na rozdiel od impotentnej opozície, ktorá nebola schopná ho „vyhmatnúť“ a zaútočiť naň, sa iniciatívy chopil tretí sektor, ktorý chce mobilizovať voličov.

Protest zdravotných sestier a štrajk učiteľov, ktoré čiastočne upriamili pozornosť na domáce témy, by za normálnych okolností boli ideálnou príležitosťou na to, aby opozícia dala o sebe vedieť a „zviezla sa“ na vlne štrajkov. Zjavne však nie na Slovensku, kde nemohúcnosť prevažnej časti opozície je do očí bijúca. Jedným z dôvodov, prečo opozičné elity nepodporili jednoznačne štrajk pedagógov, môže byť i to, že sami majú maslo na hlave – lebo v minulosti pre zlepšenie situácie v školstve nič nevykonali. Navyše, tak ako Robert Fico i oni veľmi dobre vedia, že táto téma im veľa bodov neprinesie.

Inak je to v prípade zdravotníctva. Na jeseň až štvrtina inak veľmi lojálneho elektorátu práve v tejto oblasti videla zlyhanie Smeru a vyjadrovala svoju nespokojnosť. Teraz až takmer polovica z nich označuje výpovede sestier za opodstatnené. To znamená, že Smer musí v kampani zaradiť spiatočku – ukázať konsenzuálnu tvár a začať mobilizovať voličov inak. Len poukazovanie na dobré makroekonomické výsledky a stabilitu vlády ako protipól „zlepenca“ už zjavne nestačí a premiér bude musieť urobiť nejaké ústretové gesto.

Každý má nejaké slabé miesto. Aj Smer. Na rozdiel od impotentnej opozície, ktorá nebola schopná ho „vyhmatnúť“ a zaútočiť naň, sa iniciatívy chopil tretí sektor, ktorý chce mobilizovať voličov. Poukazovaním na korupciu, zdravotníctvo a predražené IT zákazky môže uspieť. Ak by sa mu podarilo k urnám priviesť dostatok voličov pravice, ktorí v r. 2012, po tom, ako sa prevalila Gorila, zostali znechutení sedieť doma, mohlo by to ešte zamiešať kartami.

Bolo by iste sympatické, keby išlo o čisto občianske aktivity, aké Slovensku v r. 1998 pomohli zbaviť sa mečiarizmu. Nemožno sa však ubrániť dojmu, že päť rôznych iniciatív, ktoré sa vyrojili v priebehu niekoľkých dní, sú predvojom „prezidentskej“ strany, o ktorej sa hovorí v kuloároch. Prostredníctvom nich si Kiska testuje terén, nakoľko je verejná objednávka po novom subjekte aktuálna.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #zdravotné sestry #voľby 2016