Nedobré úmysly

Keď poslanec maďarského parlamentu István Szávay (Jobbik) otváral v Dunajskej Strede svoju kanceláriu, poznamenal, že za týmto krokom sa skrývajú len dobré úmysly. Ťažko povedať, čo si predstaviteľ extrémistickej strany, známej svojím iredentizmom a antisemitizmom, predstavuje pod týmito slovami.

08.02.2016 13:00
debata (1)

V každom prípade, od podpredsedu strany, ktorej členovia vystupujú proti Trianonu a pred slovenským veľvyslanectvom v Budapešti minulý rok skandovali, „Nenávidíme ťa Slovensko!“ to vyznieva ako čistá provokácia.

Jobbik síce deklaruje, že jeho úlohou je zastupovať aj Maďarov žijúcich mimo hraníc Maďarska, ale vzhľadom na to, že reálne nemá žiadne možnosti k tomu akokoľvek prispieť, ide skôr o čosi iné. Svojimi aktivitami v rámci „veľkého Uhorska“ sa snaží získavať body predovšetkým na domácej scéne. Z minulosti to už poznáme. Dá sa preto očakávať známy scenár: od prvotnej fázy, keď sa stavia do úlohy ochrancu utlačovanej menšiny, postupne prejde k provokáciám a vyvolávaniu incidentov.

O tom, že takéto aktivity by viedli k zhoršeniu vzájomných slovensko-maďarských vzťahov, ktoré sú momentálne relatívne dobré, netreba pochybovať. Ak chceme, aby takými aj zostali, mali by sme literu zákona prijatého nedávno parlamentom preniesť do praxe a kanceláriu zatvoriť, skôr, ako sa stane zdrojom konfliktov.

Popri vytváraní pracovných miest a zlepšovaní infraštruktúry to bude najlepší príspevok k spokojnému životu obyvateľov na našich etnicky zmiešaných územiach na juhu Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Jobbik