Inšpirácia

Kombinované penzie od štátu aj súkromných poisťovní sú momentálne nižšie ako plne štátne dôchodky. To je fakt. Dôraz však treba klásť na slovo momentálne.

10.02.2016 12:00
debata (1)

Aj tí, čo si ešte sporia v druhom pilieri, a je viac-menej jedno, či majú peniaze uložené v garantovaných dlhopisových fondoch alebo negarantovaných fondoch, momentálne nemajú príliš veľký dôvod jasať nad tým, ako sa im vložené prostriedky zhodnocujú (výnimkou sú len fondy indexové). Opäť však treba zdôrazniť slovo momentálne.

Bola chyba, že do druhého piliera mohli vstupovať sporitelia vo vyššom veku. Nemali tam čo hľadať. Rovnako by však bola chyba druhý pilier úplne zrušiť. To, že dôchodcom najbližšie roky nepomôže a, naopak, zarobia na ňom len súkromné poisťovne, neznamená, že je nepotrebný.

Práve naopak. Už o dve dekády, keď dôchodkový vek dosiahnu populačne silné ročníky a v produktívnom veku bude o polovicu ľudí menej, sa ukáže, aký význam má tento druh sporenia.

Dobre nastavený druhý pilier môže fungovať efektívne. Napríklad v takom Švédsku, kde je čiastočne založený na súkromných otvorených podielových fondoch (ktorých je zhruba 600), klientom prináša celkom slušné výnosy.

Keď sme sa pri zavedení dôchodkového systému inšpirovali krajinou, v ktorej druhý pilier reálne veľmi nefunguje, možno by sme pre zmenu mohli načerpať skúsenosti tam, kde to funguje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #II. pilier