Lacné elektrárne

Slovenské elektrárne sú citlivá téma. Pri privatizácii pred desiatimi rokmi boli označované za rodinné striebro. Je večnou polemikou, či štát naozaj nebol schopný podnik postaviť na nohy sám a musel ho predať.

14.02.2016 15:00
debata (3)

Veľa krajín transformáciu energetiky zvládlo, u nás sa najväčšie podniky rozpredali. Slovenské elektrárne za desať rokov, počas ktorých ich vlastnil taliansky Enel, vygenerovali čisté zisky okolo 2,5 miliardy eur.

Väčšina z nich išla do dokončenia tretieho a štvrtého bloku Mochoviec. Pri súčasných nízkych cenách elektriny je však otázne, či sa elektrinu odtiaľ podarí predať, hoci v budúcnosti sa to môže zlepšiť.

To však nie je jediný dôvod, prečo Enel predáva svoj 66-percentný podiel len za 750 miliónov eur, pričom cena bude zrejme ešte nižšia. Ak niekto musí predať, tak sa o cene vyjednáva ťažko. Enel bol veriteľmi a ratingovými agentúrami dotlačený do znižovania dlhov a nový šéf koncernu spravil v súvislosti so Slovenskom také rozhodnutie, aké spravil.

Nízka cena za elektrárne je príležitosť, ktorú si finančníci z Energetického a průmyslového holdingu nemohli nechať ujsť. Budú však musieť vyriešiť, ako predať elektrinu z Mochoviec. Na domácom trhu budú súťažiť napríklad s dotovanou elektrinou vyrábanou z domáceho uhlia.

Pri snahe vyviezť elektrinu na Balkán zase bude treba prelomiť pevné politické ľady v Maďarsku. Je to výzva aj pre štát, aby našiel riešenie, ktoré bude najlepšie pre Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #dostavba Mochoviec