Dodnes nepochopil

Pamätáte si, ako Ľubomír Galko tvrdil o Jozefovi Čentéšovi, ktorého kedysi na generálneho prokurátora navrhovala vládna koalícia vrátane Galkovej strany, že pracuje na politickú objednávku?

23.02.2016 22:00
debata (17)

Ani my si to nepamätáme. Akurát, že práve Čentéš podal obžalobu na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva a štyroch jeho kolegov pre „skutok právne kvalifikovaný ako pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a iné“. A keďže Galko naznačuje, že ide o politickú objednávku, veľa iných možností logicky nezostáva.

Galko dodnes nepochopil, prečo ho Radičová odvolala, keďže ani netuší, čo je to vyvodenie politickej zodpovednosti.

Logicky možno nie, ale v Galkovom politickom svete áno. U neho, aspoň podľa toho, čo povedal TV Markíza, môže: „Všetky takéto obvinenia a obžaloby podsúvané médiám v predvolebnom čase… treba brať s rezervou a ich hodnota je u mňa značne znížená,“ platiť zároveň s: „To ja nehodnotím, kto robí alebo nerobí, alebo kto súdi alebo nesúdi. Ale jednoducho hodnotím to tým spôsobom, že je to podsúvané.“

Čentéša ako dozorujúceho prokurátora v prípade odpočúvania v réžii ľudí z VOS sme opakovane kritizovali za podľa nášho názoru neúmerné naťahovanie vyšetrovania. Ak by mal po tom všetkom teraz držať spis s ukončeným vyšetrovaním či dokonca hotovú obžalobu kdesi v zásuvke iba preto, aby tým náhodou neznepríjemnil nejakému exministrovi jeho volebnú kampaň, to by už nebola politická objednávka?

Prokuratúra nič „nepodsúva médiám“. Prokuratúra posunula na súd obžalobu na vojenských tajných z nie práve najľahšieho previnenia proti zákonu, za ktoré v prípade dokázania viny môžu hroziť obžalovaným štyri až desať rokov väzenia.

V jednom možno s Galkom samozrejme súhlasiť: počkáme si na rozhodnutie nezávislého súdu a dovtedy platí prezumpcia neviny. Škoda len, že sa takýmto triezvym úsudkom v tejto záležitosti nikdy neriadil v prvom rade samotný Galko.

Ten Galko, ktorý hneď nato, ako ho premiérka Iveta Radičová zbavila poverenia riadiť ministerstvo obrany, začal o sebe trúsiť legendy o hrdinovi, ktorý sa stal obeťou sprisahania, pretože vraj začal šliapať na krky korupčníkom spojeným s SDKÚ a so Smerom. Ten Galko, ktorý nijako nešetril silnými obvineniami a víťazoslávnymi súdmi vynášanými nielen nad vlastnými partnermi z vlády či z opozície, ale aj nad obeťami nechutných spravodajských hier s obsahom odpočúvaných telefonátov.

Ten Galko, ktorý dodnes zjavne nepochopil, prečo ho vlastne Radičová odvolala, keďže ani netuší, čo je to vyvodenie politickej zodpovednosti za to, že ako minister vystavil svoju vládu podozreniu zo zneužívania spravodajských služieb. Nehovoriac o tom, že premiér, ktorý by sa takéhoto ministra nezbavil pár mesiacov pred voľbami, by ukázal, že nemá ani len elementárny pud politickej sebazáchovy.

Jedno nebezpečenstvo pre každý štát znamenajú tajní, ktorí by boli ochotní falšovať údaje a nezákonne odpočúvať ľudí. Druhým nebezpečenstvom sú politici, ktorí nemajú výbavu na to, aby dokázali pochopiť aspoň to, akým vážnym nebezpečenstvom je to prvé. O tom prvom má rozhodovať súd. Na dokazovanie toho druhého v Galkovom prípade žiaden súd netreba.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Čentéš #Ľubomír Galko #odpočúvanie novinárov #kauza odpočúvania