Vedzme, čo jeme

Nielen ľudia, ale aj potraviny majú svoje rodisko. Je dôležité vedieť nielen odkiaľ sme, ale aj čo a odkiaľ jeme. Naše poľnohospodárstvo muselo schudobnieť a Európou sa musela prehnať vlna potravinových škandálov, aby sme si uvedomili význam kvalitných čerstvých potravín v našom živote.

24.02.2016 22:00
debata (6)

Len dve z troch fľašiek mlieka a štyri z desiatich mliečnych výrobkov, ktoré sa vystavujú na pultoch obchodov, pochádzajú zo slovenských fariem. Čo to v praxi znamená? S každým hltom mlieka, lyžičkou jogurtu a plátkom syra spoza hraníc neuspokojujeme iba zvedavosť, ako chutí rovnaký produkt vyrobený u bližších či vzdialenejších susedov, ale ochudobňujeme svoju krajinu.

Prečo? Pretože za mliekom sa skrýva zamestnanosť roľníkov na vidieku a potravinárov v mestách, obrobené polia, pokosené lúky, kultúrna krajina. Ak sú potraviny zblízka a nie odkiaľsi stamodtiaľ, sú čerstvé a zdravšie, nielen pre nás samých, ale aj pre prírodu, pretože autá nemuseli s nimi uraziť tisíce kilometrov hore-dolu po Európe.

Krava môže byť o pár rokov na Slovensku vzácnym zvieraťom. Bude nám chýbať? Zdanlivo nie, veď keby hneď zajtra zatvorili všetky slovenské mliečne farmy, na pultoch by mliečne výrobky nechýbali. Zato by 15-tisíc ľudí, ktorých dnes živí výroba a spracovanie mlieka, stratilo prácu. Krajina bez dobytka by zostala prázdnou. Kult superekonomiky s nadprodukciou superlacného mlieka rozdeľuje a ničí Európu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko #mliekárenstvo