Neprejdú!

V pondelok pochodovali hlavným mestom. Pod vlajkami s preškrtnutými hákovými krížmi. So zdvihnutými päsťami a s jasným odkazom: Fašizmus u nás nikdy nezvíťazí! My to nedovolíme!

07.03.2016 22:00
debata (17)

Mladí Bratislavčania nečakali na dajaké pokyny, do organizovania protestného podujatia sa pustili spontánne, cez internet.

Nešlo iba o reakciu na to, že po voľbách zasadnú v parlamente aj neofašisti. Nevedia sa zmieriť ani s tým, ako zrazu poniektorí politici voči kotlebovcom zhovievavo vystupujú. Vraj ich do vládnej koalície nevezmú, no musia predsa vzdať úctu ich voličom. Prečo práve úctu?

Môžu to vziať na vedomie ako zdvihnutý prst, vážne sa nad tým zamyslieť a o zlej sociálnej situácii v chudobných regionóch nielen rečniť, no čosi pre jej riešenie urobiť. Ale prečo mať úctu k tým, ktorí xenofóbom, populistom a obdivovateľom nacistického poriadku naleteli, v Banskobystrickom kraji viacerí už po druhý raz.

A mnohí ani nenaleteli, Kotlebovo správanie a silné reči proti Rómom, Európskej únii či demokratickým hodnotám im mimoriadne imponujú. Takmer každý štvrtý prvovolič mu dal svoj hlas. Aj to hovorí o súčasnom stave slovenského školstva a vzdelávania.

V pondelok sa v Bratislave zišli najmä mladí ľudia. Ale takých v ich veku, ktorým nie je ľahostajný charakter spoločnosti, sa iste nájde dosť aj v iných mestách. V Banskej Bystrici, ale aj v okresoch Krupina, Poltár, Revúca či Kežmarok, kde sa v sobotu pozbieralo najviac stúpencov ĽSNS.

Zhodou okolností blíži sa nešťastný 14. marec. Sotva budú vtedy Kotlebovi neoľudáci sedieť doma. Ponecháme im na oslavu naše námestia? Alebo sa ich už bojíme? Strach je najkratšia cesta ku kapitulácii.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #antifašistický pochod