Čarovný prútik

Neexistuje zázračné riešenie utečeneckej krízy. Nie je ním ani dohoda s Tureckom. Vracanie sýrskych utečencov v pomere jedna k jednej môže síce spomaliť vlnu migrantov, ale úplne ju nezastaví.

17.03.2016 12:00
debata (13)

Okrem toho asi nie je v súlade s medzinárodným právom. S Tureckom však musí Európska únia spolupracovať.

Nik nemá čarovný prútik. Nie sú ním ani otvorené dvere Angely Merkelovej, ani ostnatý drôt Viktora Orbána. Maďarský premiér sa sťažuje, že vraj je problém, keď v EÚ nemôžeme povedať pravdu. Je trocha úsmevné, že to tvrdí práve politik, ktorý svoje názory jednoznačne a hlasno prezentuje kdekoľvek a kedykoľvek.

Problémom pri utečeneckej kríze je skôr to, že každý tvrdí niečo iné, každý má svoju pravdu, z ktorej nechce ustúpiť. Akýkoľvek kompromis sa zrodil, a na robení kompromisov je založená únia, ihneď ho podrobili kritike a našli sa takí, čo dohody ignorovali.

Je neuveriteľné, že za dlhé mesiace krízy členské štáty akoby nechceli pochopiť, že treba robiť veci naraz a že ich musia robiť všetci. Chrániť vonkajšie hranice, aj posielať späť tých, čo nemajú právo na azyl, domov.

Ale zároveň hľadať cesty, ako efektívne riešiť utečeneckú krízu tam, kde vzniká. A tiež spôsoby, ako pomôcť státisícom ľudí, z ktorých väčšinu naozaj nič dobré doma nečaká. Nejde len o "vlnu“ utečencov. Ide o jednotlivé osudy. Naozaj to nie sme schopní urobiť spolu?

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migračná kríza