Vstali noví macuškovci

Už dosť dlho pôsobí Daniel Lipšic v politike (začal ako vysokoškolák) na to, aby sa dobre pamätal na vyšetrovacie orgány vedené poslancom za HZDS Dušanom Macuškom. Ich stvoritelia hnaní nenávistnou túžbou po odvete za odvolanie druhej Mečiarovej vlády niekedy skôr pripomínali stalinistického prokurátora Josefa Urválka ako demokraticky zvolených zástupcov ľudu.

08.04.2016 12:00
debata (1)

Aj ich cieľom bolo v prvom rade nahnať strach. Nielen svojim politickým oponentom, ale všetkým, ktorí nezdieľali ich názory, dokonca i skutočným, profesionálnym vyšetrovateľom. Neraz to bolo aj o ľudskej dôstojnosti zahnanej kdesi do pološera parlamentných zákutí.

Napokon aj tak nič nevyšetrili, až ich Ústavný súd poslal na smetisko dejín. Ukazuje sa, že nie definitívne. Lipšic oživuje túto pomýlenú myšlienku, ktorá má pramálo spoločné s fungujúcou parlamentnou demokraciou. Ústava predsa jednoznačne hovorí o deľbe vládnej moci a takýto poslanecko-policajný mačkopes v nej naozaj nemá miesto. Lipšic ako niekdajší vedúci úradu ministerstva spravodlivosti, vzápätí šéf tohto rezortu a neskôr minister vnútra by mal sám dobre vedieť, kto má čo a ako vyšetrovať, a že parlament má v tejto záležitosti legislatívnu a kontrolnú úlohu.

Obdobné pokusy v zahraničí nepriniesli želateľné výsledky. Pravda, ak želaním aj v tomto prípade je vyvolávať teátro pred televíznymi kamerami. Pri zbežnom prelistovaní zoznamu staro-nových poslancov je jasné, že o podobné viac či menej trápne scénky nebude núdza ani na normálnych zasadaniach Národnej rady. Tak načo na to zriaďovať ešte aj vyšetrovacie komisie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Daniel Lipšic