Znížiť treba inú daň

Vládne priority by sa mali ešte raz prehodnotiť. Kabinet bude v stredu schvaľovať svoj vládny program na štyri roky.

11.04.2016 12:00
debata (3)

Popri opatreniach, s ktorými by bolo možné súhlasiť (protikorupčné opatrenia či lepšie školstvo), sú v hre aj kontroverzné kroky. Koalícia Smer, SNS, Sieť a Most-Híd sa dohodla na znížení dane z príjmu právnických osôb z 22 na 21 percent.

Má sa tým vraj pomôcť firmám, aby si obľúbili Slovensko, investovali tu, zamestnali ešte viac ľudí a dvíhali im platy. Táto ekonomická teória je však v súčasných slovenských pomeroch rozprávkou. Je vždy dobré, ak sa hovorí o poklese daní. Lenže nie je pokles ako pokles.

Firmy na Slovensko nechodia pre nízke dane. Najväčším lákadlom je lacná a kvalitná pracovná sila. Firemné dane podniky nezaťažujú. Skôr ich trápi vysoké daňové a odvodové zaťaženie, ktoré platia za zamestnancov.

Minulá vláda preto veľmi správne začala znižovať odvody pre ľudí s nízkym a so stredným príjmom. Pomohla tým zvyšovať čisté platy a zároveň firmy ľahšie hľadali ľudí. Pri nižších odvodoch totiž boli čoraz viac motivovaní ísť pracovať aj ľudia, ktorí inak sedeli doma na sociálnych dávkach.

O to viac, že rástla aj minimálna mzda a tiež sa zaviedol dočasný súbeh dávok a platu pre dlhodobo nezamestnaných. Čo sa teda zlepší, ak klesne firemná daň o jedno percento?

Kto vytvára zisk a zdaňuje ho, zostane mu viac peňazí. Investuje ich? Áno táto motivácia tu byť môže. Značná časť zo zdrojov sa však v skutočnosti použije na vyplatenie dividend zahraničným akcionárom bánk, telekomunikačných či energetických firiem.

Boríme sa s daňovými únikmi a vyhadzovanie peňazí za hranice či do daňových rajov si nemôžeme dovoliť.

Väčšina malých firiem zisk nevykazuje. Eseročky optimalizujú, napríklad aj v daňových rajoch. Teda hľadajú cestičky, ako si znížiť základ dane o rôzne výdavky. Nie je pritom v silách daniarov preveriť účtovníctvo státisícov firiem a živnostníkov. Preto je ďalšou chybou koalície, že sa zhodla na potrebe zrušiť daňové licencie.

Nápady pravicového spektra koalície sú bohužiaľ v tomto smere omylom. Žiadnu poctivú firmu daňová licencia v sume od 480 eur ročne nezaťažovala, keďže po dosiahnutí zisku si licenciu mohla firma v ďalších rokoch odrátať od daňovej povinnosti. Otázka skôr je, o koľko rokov má ísť.

Tak zrušenie licencií, ako aj pokles korporátnej dane sú návrhy spolu za 200 mil. eur ročne. Boríme sa s daňovými únikmi a sú pred nami výzvy v rómskej problematike a dlhodobej nezamestnanosti a vyhadzovanie peňazí za hranice či do daňových rajov si preto naozaj nemôžeme dovoliť.

Koalícia by mala licencie aj daň z príjmu firiem ponechať tak ako sú, a znížiť radšej 19-percentnú sadzbu dane z príjmov fyzických osôb. V tom prípade by išli hore čisté platy zamestnanom aj čisté príjmy živnostníkom.

Bežní ľudia by mali viac peňazí a to by ešte viac pomohlo zobúdzajúcej sa domácej spotrebe. Bol by to ďalší impulz pre rozvoj domácich služieb aj pre regióny. Domáca spotreba a ľudia si zaslúžia oveľa väčšiu pozornosť ako firemná daň.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #dane #koalícia