O slobode slova

Možnosť kritizovať politikov a robiť si z nich žarty je akýmsi lakmusovým papierikom demokracie. Tam, kde nie je dovolená politická satira, pokrivkáva i sloboda slova.

13.04.2016 13:00
debata (11)

Mnohí si iste pamätajú na časy, keď sa politické vtipy hovorili len v kruhu blízkych, lebo v opačnom prípade by si dotyčný koledoval o „zlatú mrežu“. Tie časy sú našťastie preč, no to neznamená, že mocní sveta sa slobodu slova nesnažia všakovak obmedzovať.

Aj keď slovné spojenie „nemecký komik“ môže niekomu pripadať ako zjavné protirečenie, jednému sa podaril neuveriteľný kúsok – dostal sa na titulné stránky tamojších novín, lebo tak naštval tureckého prezidenta, že ten chce na neho podať trestné oznámenie.

Aby bolo jasné, satirická báseň nemeckého komika Jana Böhmermanna je na hony vzdialená skvostu nemeckej literatúry, akým je satirický cyklus básní Heinricha Heineho Nemecko, Zimná rozprávka, ktorá bola v 19. storočí zakázaná a teraz je v každej nemeckej čítanke…

To, čo pred pár dňami zaznelo v satirickej show, je skôr hromadou vulgarizmov adresovaných Erdoganovi.

Tu by sa mohol celý príbeh skončiť, keby v Nemecku neplatil paragraf 103 Trestného zákona, podľa ktorého hlavy cudzích štátov, členovia vlády a diplomati majú právo na ochranu svojej cti, čo Erdogan hodlá využiť.

V pasci sa tak ocitla kancelárka Merkelová. Ak by vyhovela tejto požiadavke, stratí body u domáceho publika, lebo by bola obvinená z obmedzovania slobody slova. Ak ju zamietne, pohnevá si dôležitého spojenca pri riešení utečeneckej krízy.

Výroky adresované Erdoganovi sú na hrane dobrého vkusu. Pamätajúc na slávnu kauzu Flynt vs. ľud však vieme, že sloboda slova je viac ako jeden urazený autokrat.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Politika #kritika #Angela Merkelová #Recep Tayyip Erdogan #satira #sloboda slova