Zanedbaná výchova

Nápad zaviesť pre stredoškolákov povinnú návštevu Osvienčimu sa radí určite medzi to lepšie, čo momentálne vzišlo z nášho parlamentu. Zároveň však treba povedať, že je to iba jedna z mnohých možností ako študentom sprostredkovať hrôzy druhej svetovej vojny a holokaustu. Predchádzať jej však musí kvalitná občianska výchova.

21.04.2016 22:00
debata (48)

Len ťažko sa dá očakávať, že jednorazová návšteva koncentráku bude mať zásadný vplyv na formovanie politických postojov mladých ľudí.

Rodinné prostredie je síce rozhodujúce, lenže v mnohých prípadoch pôsobí presne naopak, ako by bolo žiaduce. Sformovalo už nejedného zaprisahaného komunistu či ľudáka, preto sa nemožno spoliehať iba na výchovu v rodine.

Potrebná je predovšetkým systematická a dlhodobá práca v škole. V Nemecku, kde vyrovnávanie sa s minulosťou berú vážne, sa diskusiám o politických otázkach a dejinách, najmä holokauste, venuje veľká pozornosť.

Okrem toho v krajine existuje celá sieť inštitúcií, ktorých úlohou je podpora politického a spoločenského vzdelávania v duchu demokracie a pluralizmu. Popri politických nadáciách je to predovšetkým Spolková centrála pre politické vzdelávanie, ktorá má za úlohu "podporovať politické vzdelávanie, posilňovať demokratické povedomie a posilňovať pripravenosť na účasť na politickom živote.“

Takže, návšteva Osvienčimu áno, ale v prvom rade jej musí predchádzať politická výchova, ktorá je u nás značne zanedbaná.

A mimochodom, keď chceme študentom sprostredkovať autentické zážitky, tak nemusíme chodiť ani tak ďaleko, lebo od januára máme v Seredi Múzeum holokaustu, ktoré má "slúžiť na vzdelávanie a výchovu proti všetkým formám neznášanlivosti, násilia a extrémizmu“. Lenže o ňom nevedia asi ani mnohí poslanci…

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Osvienčim #NR SR