Užitočný Kiskov odkaz

Odkaz, s ktorým prišiel v utorok do parlamentu Andrej Kiska, bol jednoduchý a užitočný. Ocitli sme sa v zložitom období a zodpovednosť za to, či sa nám podarí z neho vymotať so cťou, leží na opozícii rovnako, ako na vláde.

27.04.2016 22:00
debata (35)

Presnejšie, na tej časti opozície, ktorú prezident poctil prívlastkom demokratická. I keď naše pochybnosti o tom, koľko jej tento prívlastok ešte vydrží, rastú s každým ďalším zasadacím dňom Národnej rady.

Problém špiny, ktorú na koaličné hlavy viac ako týždeň s chuťou vylieval Igor Matovič a spol., nie je len osobný. Nejde iba o to, že je nechutné a trápne, keď matovičovci v parlamente hulákajú o zlodejoch a mafiánoch a sulíkovci v blogoch robia s vulgárnym podtónom ďalekosiahle politické uzávery z toho, že niekto ochorel. Hoci keď niekto vulgárne podupe ľudí, s ktorými sa pred mesiacom chystal vládnuť a s ktorými by mal teoreticky dokázať komunikovať aj po ďalších voľbách, svedčí to samozrejme o jeho prekliato obmedzených obzoroch. To však nie je to najhoršie.

Spojenie „demokratická opozícia“ hlava štátu nepoužila preto, aby sa zaliečala predstaviteľom OĽaNO a SaS. Kiska ním dal najavo, že aj keď príde do parlamentu, nie je to preto, aby komunikoval s fašistami. Ak môžeme ešte niečo pozitívne od opozície v Národnej rade očakávať, nebude to od ctiteľov vojnových zločincov a rasistov. „Demokratická opozícia“ je pomôckou pri rozlíšení, že reč nie je o kotlebovcoch.

Otázka len je, dokedy bude mať ešte takáto rozlišovacia pomôcka nejaký zmysel. Pretože jadrom prezidentovho odkazu bolo varovanie, že ak sa politický diskurz na Slovensku zvrhne na osočovanie a nadávky, nielenže sa u nás nič nezlepší a nevyrieši sa žiaden z problémov, ktoré nás sužujú. Týmto spôsobom sa totiž v spoločnosti šíri iracionálny hnev a pocit bezvýchodiskovosti – a hádajte, komu je to voda na mlyn.

Komu si asi Matovič myslí, že pomáha, keď šíri medzi ľuďmi pocit, že vlastne nemá nijaký zmysel polemizovať s vládou v konkrétnostiach, keďže aj tak je to len „zlepenec zlodejov“? Čo si asi myslia, že riešia Daniel Lipšic a iní, ktorí v jednom kuse „dokazujú", že celá vláda je vlastne podvod, pretože aj tak ani nevznikla z vlastnej vôle jej aktérov?

Parlamentná politika sa počas schôdze venovanej programovému vyhláseniu koaličnej vlády zosunula kamsi do suterénu internetových konšpiračných teórií a primitívnych klamstiev, ktoré šíria rôzne pochybné adresy. Takýmto jazykom sa však nerieši zdravotníctvo, ani školstvo, a takýmto jazykom sa ani neodstráni korupcia a neočistí politika. Takýmto jazykom sa akurát šíri apokalyptická atmosféra, v ktorej extrémne slová vyvolávajú dopyt po extrémnych činoch.

Ešte nevieme, aká vlastne bude vláda, ktorá dostala v utorok večer dôveru. Ak sa však tým ľuďom v opozícii, ktorí si pomenovanie demokrati zaslúžia, nepodarí umravniť rozbesnených tárajov, ktorí sa zmocnili doterajšieho diskurzu, dvere ďalšej radikalizácii budú otvorené dokorán a vláda bude môcť byť aj pozlátená, ale len ťažko tomu zabráni.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #Andrej Kiska #Igor Matovič #politická kultúra