Záchranná brzda

Tieň Kurta Waldheima, ktorý sa nad Rakúskom vznášal dlhé roky, zmizol a ľudia unavení veľkými koalíciami sociálnych demokratov a ľudovcov sa rozhodli pre radikálnu zmenu.

28.04.2016 22:00
debata (7)

To sú hlavné dôvody, prečo v prvom kole rakúskych prezidentských volieb získal kandidát FPÖ Norbert Hofer až 35 percent hlasov a je považovaný aj za favorita druhého kola.

Reálne tak hrozí, že do viedenského Hofburgu čoskoro zasadne zástupca krajnej pravice. V prípade, že by rozpustil parlament, v predčasných voľbách by s najväčšou pravdepodobnosťou zvíťazila jeho materská FPÖ. Predstava, že by krajinu mohol viesť dvojzáprah Hofer – Strache, je natoľko desivá, že reakcia na seba nenechala dlho čakať.

Rakúsky parlament schválil sprísnenie azylových zákonov, čo vláde umožňuje vyhlásiť „stav núdze“ a prakticky odmietnuť akýchkoľvek žiadateľov o azyl. Ak si k tomu pridáme kontroly na hraniciach s Maďarskom a obnovenie kontrol v Brennerskom priesmyku, možno očakávať, že tieto opatrenia prílev žiadateľov o azyl výrazne zbrzdia.

Rakúšania začali „brzdiť“ už na jeseň minulého roku, keď do krajiny prišlo rekordných 90-tisíc žiadateľov o azyl, a následne sa rozhodli, že tento rok prijmú maximálne 37 500 žiadateľov o azyl. Dá sa povedať, že prostredníctvom nového azylového zákona Viedeň zatiahla záchrannú brzdu.

A hoci FPÖ tento zákon nepodporila, v predvolebnej kampani im táto novela môže zobrať vietor z plachiet. A o to ide.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #plot #utečenci #prezidentské voľby #FPÖ