Koniec novým dlhom?

Na Slovensku máme projekty, ktoré by mali dostať prednosť pred plánmi vlády na nulový deficit verejných financií.

01.05.2016 16:00
debata (2)

Minister financií Peter Kažimír predstavil plán, podľa ktorého by deficit verejných financií vo vzťahu k výkonu ekonomiky mal byť v roku 2019 nulový, respektíve príjmy by oproti výdavkom mali byť vo vzťahu k HDP dokonca vyššie, teda by vznikol prebytok peňazí. Deficit každoročne vstupuje do verejného dlhu, ktorý raz bude musieť niekto zaplatiť. Prebytok by znamenal, že krajina by šetrila na horšie časy.

Ak vláde vyjde reforma, podľa ktorej sa začne prehodnocovať výhodnosť všetkých verejných nákupov a bude sa zlepšovať výber daní, peniaze k dispozícii budú.

Otázka je, či je to ten správny cieľ, ktorý by si vláda mala dať. Na jednej strane je to rozpočtovo zodpovedné, na druhej strane je veľa príležitostí, ako investovať a peniaze tak využiť na to, aby sme sa v budúcnosti mali lepšie. Samozrejme, najhorším variantom by bolo peniaze minúť bez toho, aby sa tým vyriešili problémy krajiny. A tých je pritom dosť. Len tak v skratke: nízke platy, vysoké odvody, málo dobrých pracovných príležitostí, málo diaľnic, prištedrý sociálny systém pre ľudí, ktorým sa nechce pracovať.

O akých zdrojoch je vlastne reč? Rezort financií vypočítal, že na to, aby sme splnili ciele do roku 2019, treba vo vzťahu k súčasnému stavu trvale zvýšiť príjmy alebo znížiť výdavky asi o 550 miliónov eur ročne. Okrem tejto sumy mala vláda k dispozícii ďalšie zdroje, ale tie už sú preč. Spolu 200 miliónov eur ročne padlo na zníženie daní z príjmov firiem z 22 na 21 percent a zrušenie daňových licencií. Žiaľ, pravicová časť koalície na týchto opatreniach trvala. Nepochopila, že pokles odvodov pre zamestnancov by ľuďom aj krajine pomohol viac.

Teraz ostáva dúfať, že firmy pri nižších daniach viac investujú a len nepošlú vyššie zisky svojim majiteľom do cudziny. Väčšie padáky zahraničným matkám napríklad určite pošlú banky.

Ale späť k spomínaným 550 miliónom eur ročne. Ide samozrejme o fiktívne peniaze, ktoré ešte ani neprišli, a je trochu naivné ich teraz deliť. Navyše pri stúpajúcich požiadavkách učiteľov či podfinancovanom zdravotníctve, kde sa stále čaká na systémové reformy. Ak vláde vyjde reforma, podľa ktorej sa začne prehodnocovať výhodnosť všetkých verejných nákupov a bude sa ďalej zlepšovať výber daní, peniaze k dispozícii budú. Ak tento trend potvrdia analytici v daňovej prognóze, potom by si mala štvorkoalícia sadnúť a rozhodnúť, čo ďalej.

Znižovať ďalej dane z príjmu firiem by bol nezmysel. Ísť za nulovým deficitom je lepšie, ale tiež nie ideálne. Je pravda, že stále nižší deficit od nás žiada Brusel a odkladať si peniaze na horšie časy pri starnutí obyvateľstva môže byť rozumné.

Najrozumnejšie však je dobre investovať. Ukazuje sa, že existuje priama súvislosť medzi výškou nezamestnanosti a dostupnosťou regiónu k diaľnici. Rýchlostné cesty sú potrebné na juhu aj východe Slovenska, plynulú diaľnicu z Bratislavy do Košíc už hádam ani netreba spomínať. Zároveň sa musia ďalej znižovať odvody, aby ľuďom výraznejšie rástli čisté platy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #deficit #verejné financie