Profesionál

Premiér Robert Fico mal šťastnú ruku, keď vyberal do svojich kabinetov ministrov zahraničných vecí. Stavil na profesionálov. Obaja, Ján Kubiš aj Miroslav Lajčák takí boli a dosiaľ sú. Ani opozícia, ktorá odvolávala už takmer všetkých členov Ficových vlád, prácu šéfov diplomacie nespochybňovala.

02.05.2016 11:00
debata (1)

Lajčák však hodlá zaútočiť na bránku najvyššej ligy svetovej politiky. Chce sa uchádzať o post generálneho tajomníka OSN. Má z malej krajiny hoci úspešný diplomat vôbec šancu prebiť sa na takú funkciu? Má. Doteraz Organizáciu Spojených národov neviedli reprezentanti najväčších štátov.

Platí zásada, že sa v úrade generálneho tajomníka striedajú predstavitelia jednotlivých geopolitických oblastí, a tá naša, vo východnej polovici Európy, ešte nepostavila svojho človeka na čelo OSN. Zrejme sú preč časy, keď sa štáty v regióne dokázali dohodnúť na personálnych otázkach, napríklad ohľadom nestáleho členstva v Bezpečnostnej rade. Svoju kandidatúru totiž okrem Lajčáka dosiaľ ohlásilo ďalších sedem osobností – z Balkánu.

V prospech nášho úspešného diplomata hovorí to, že ostatné krajiny visegrádskej štvorky s vlastným kandidátom neuvažujú a mohli by tak podporiť slovenského. Veľa bude závisieť od piatich veľmocí, ktoré vetom môžu stopnúť ktoréhokoľvek uchádzača. Slovensko má však našťastie so všetkými stálymi členmi BR OSN dobré vzťahy.

Lajčák môže zabodovať aj tým, že na rozdiel od väčšiny protikandidátov nemá skúsenosti len s prácou vo vedení rezortu zahraničných vecí, ale pôsobil aj ako vyjednávateľ medzinárodného spoločenstva v krízových situáciách v Čiernej Hore, neskôr v Bosne a Hercegovine. Zviditeľniť ho môže aj blížiace sa predsedníctvo Slovenska v EÚ. Či to sa vydarí, nebude však závisieť iba od neho.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Miroslav Lajčák