Hnedí za katedrou

Ľahkosť, s akou sa v posledných rokoch šíri extrémizmus v spoločnosti, sa prirodzene odzrkadľuje aj v stúpajúcom počte radikálnych názorov v školskom prostredí.

07.05.2016 06:00
debata

Mladí ľudia opantaní ideológiou extrémnej pravice predstavujú problém, lebo práve oni budú čoskoro rozhodovať o budúcnosti krajiny. Ako ukázali simulované voľby na stredných školách, máme dôvod obávať sa viac prvovoličov ako „babiek demokratiek“.

Ešte väčší problém je však to, keď sa extrémizmus šíri priamo spoza katedry. Učitelia spolu s rodičmi a kamarátmi sa najviac podieľajú na formovaní názorov žiakov. Keď im niekto v škole podsúva „nahnedlé“ videnie sveta, je prirodzené, že časť z nich (v závislosti od toho, akú hodnotovú „výbavu“ si prinášajú z domu) tieto postoje preberá.

Učiteľ informatiky zo Žiliny, pre ktorého bola demokracia „zločinecký režim“, ktorý „treba ukončiť“, či tvrdenie, že „Židia sú prekliaty národ“, bol minulý rok prvým vážnym varovaním. Tým druhým bola volebná kandidátka kotlebovcov, na ktorej sa nachádzalo viacero učiteľov. Extrémizmus za katedrou má však aj jemnejšie odtiene hnedej. Ako ukázal prieskum školskej inšpekcie, až 22 % žiakov sa stretlo s prípadmi zosmiešňovania etnickej alebo národnostnej menšiny zo strany pedagógov.

Zdanlivo nevinné vtipy však u detí vytvárajú stereotypy. A tie v kombinácii s nedostatkom humanitného vzdelania sú potom podhubím pre formovanie extrémnych postojov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #extrémizmus