Multikulti v Londýne

Ohlasovatelia smrti multikulturalizmu, takí premnožení v súčasnej Európe vrátane Slovenska, by mali pri pohľade na voľby londýnskeho starostu trochu spomaliť. Syn šoféra autobusu pakistanského pôvodu Sadiq Khan s prehľadom porazil syna miliardára židovského pôvodu Zaca Goldsmitha.

08.05.2016 22:00
debata (35)

A faktor pôvodu či náboženstva v tom zohrával len minimálnu úlohu. Dá sa dokonca povedať, že hral presne opačnú úlohu, ako by sa nazdali tí, ktorí na kontinente oprašujú politiku založenú na identite.

Khan nezvíťazil pre svoj etnický či náboženský pôvod. Zvíťazil vďaka tomu, že je labourista. Londýnski voliči zjavne viac uverili kandidátovi z bežných sociálnych pomerov, ako tomu, ktorý sa narodil so striebornou lyžičkou v ústach.

Ešte minulý rok mal konzervatívny kandidát Goldsmith nad svojím labouristickým oponentom v prieskumoch jasnú prevahu. Ako toryovec, ktorý prekvapoval napríklad svojimi progresívnymi názormi na otázky životného prostredia, sa zdal ideálnym kandidátom pre veľkomestského voliča. Neskôr sa síce pomer síl mierne obrátil, ale nič nenaznačovalo, že by mali voľby pre Goldsmitha dopadnúť až tak zle, ako dopadli.

To by však nesmel jeho štáb a aj on sám totálne zbabrať kampaň. Jej smutným vyvrcholením bol novinový článok tesne pred voľbami, v ktorom sa Goldsmith pokúsil z Khana vyrobiť bezpečnostné riziko pre hlavné mesto poukazovaním na jeho údajné priateľské vzťahy s rôznymi moslimskými extrémistami a Británii nepriateľskými organizáciami.

Nielenže sa však všetky podobné náznaky ukázali ako výstrely naslepo. Práve tento podpásový úder podľa všetkého stál Goldsmitha nielen voľby, ale aj osobnú reputáciu. Ešte sa ani neskončilo sčítavanie hlasov a od jeho kampane sa už ostro dištancoval jeden konzervatívny politik za druhým. Khanovo víťazstvo o štyristotisíc hlasov tak pravdepodobne spravilo bodku aj za jeho ďalšou politickou kariérou.

Khan nezvíťazil pre svoj etnický či náboženský pôvod. Zvíťazil vďaka tomu, že je labourista a že sa tak javí aj vo svojom programe. No a v neposlednom rade londýnski voliči zjavne viac uverili kandidátovi z bežných sociálnych pomerov, ako tomu, ktorý sa narodil so striebornou lyžičkou v ústach. A ktorý sa pokusom o vnesenie otázky identity do volieb akurát sám deklasoval.

Khanovo víťazstvo sa tak stalo náplasťou na rany, ktoré utŕžili britskí labouristi v miestnych a regionálnych voľbách vo štvrtok minulého týždňa. Nové vedenie Jeremyho Corbyna, zdá sa, debakel v Škótsku, kde labouristi skončili až tretí za Škótskou národnou stranou a konzervatívcami, ustálo.

Ak sa však v Labour Party na niečo môžu sťažovať, nie je to Corbyn, ktorý nastúpil po minuloročnej prehre v národných voľbách, ako skôr kontroverzia, ktorá sa kvôli nemu v strane strhla. Ustavičné boje medzi corbynovcami a politickými potomkami blairovcov o to, kto bude diktovať labouristickú politiku, robia stranu v očiach voličov nečitateľnou a nevypočítateľnou.

Tento faktor môže mať ešte ďalšie dosahy. Voliči labouristov budú v blížiacom sa referende o zotrvaní či vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie väčšinovo hlasovať za zotrvanie. Tým, kto rozhodne, však budú nerozhodnutí. Čo sú práve tí, ktorým Labour Party ponúka všetko, len nie rozhodnosť.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Sadiq Khan