Doping

Každá súťaž má zmysel len za predpokladu, že jej účastníci dodržujú dohodnuté pravidlá. Ak libertariáni tvrdia, že daňové raje sú v podstate garanciou daňovej súťaže, lebo inak by nás štát „zodral z kože“, tak klamú sami seba.

12.05.2016 22:00
debata

Súťaž, v ktorej niekto užíva doping v podobe extrémne nízkych daní, nie je žiadnou poistkou k tomu, aby štát „nezdivel“, ale v skutočnosti dôvod, aby z nej bol diskvalifikovaný.

Aj preto nositeľ Nobelovej ceny Angus Deaton, Thomas Piketty a spolu s nimi ďalších viac ako 300 ekonómov požiadali ešte pred londýnskym summitom svetových lídrov, aby skoncovali s daňovými rajmi, ktoré deformujú svetovú ekonomiku. Podľa odhadov je v nich skrytých až 21 biliónov dolárov (!), ktoré potom chýbajú inde. Navyše tieto offshorové spoločnosti podrývajú schopnosť vlád vyberať dane.

Ak trhová ekonomika založená na systéme slobodného podnikania a voľnej súťaže prináša prospech širokým masám ľudí, napr. v podobe nižších cien, tak tu o žiadnej súťaži nemôže byť ani reči. Profit z daňových rajov majú totiž iba bohatí ľudia a nadnárodné korporácie.

Očakávať od jedného protikorupčného summitu, že sa na ňom okamžite podarí vyriešiť tento problém, by bolo naivné. Minimálne však mohol byť aspoň dobrým začiatkom. No bez účasti daňových rajov má asi taký zmysel ako klimatický summit, ktorého závery nie sú záväzné pre USA a Čínu…

Zákaz daňových rajov je preto asi v nedohľadne. Európa by si však mohla poupratovať aspoň pred vlastným prahom. Prvým krokom proti daňovým únikom je lepšia výmena informácií a vytvorenie spoločnej „čiernej listiny“ daňových rajov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #korupcia