Od macochy?

Nedostatok miest vo verejných škôlkach je dlhodobý jav. V dobre spravovanej krajine by kompetentní na základe počtu detí, ktoré sa v danom okrese narodia, dokázali predvídať, koľko sa ich bude o tri roky hlásiť do MŠ a prispôsobili by tomu kapacity. Žiadna veda.

16.05.2016 14:00
debata (2)

Žiaľ, na Slovensku sa veci začnú riešiť až v okamihu, keď niekde horí. Napríklad zo štatistiky dostupných údajov vieme, že do škôlok na celom Slovensku sa minulý rok nedostalo približne 13-tisíc detí, pričom tendencia je stúpajúca.

Vláda síce na začiatku roka vyhlásila už v poradí tretiu výzvu na získavanie peňazí z eurofondov pre mestá a obce, v rámci ktorej je vyčlenená suma viac ako 79 miliónov eur na materské školy, faktom je, že takto sa v najbližších dvoch rokoch podarí vytvoriť 5 200 voľných miest pre deti, pričom zhruba toľko ich chýba len v Bratislavskom kraji! A čo zvyšných 8-tisíc detí? Sú azda od macochy?

Áno, vždy je tu možnosť prihlásiť dieťa do súkromnej škôlky. Zaplatiť 400 a viac eur mesačne si však nemôžu dovoliť ani mnohí rodičia v „blahobytnej“ Bratislave, o ľuďoch žijúcich v regiónoch ani nehovoriac.

Ak zástupcovia politických strán myslia len trochu vážne všetky tie reči o podpore mladých rodín s deťmi (ktoré patria dlhodobo k najviac ohrozeným skupinám slovenského obyvateľstva), mali by buď zvýšiť podielové dane pre mestá a obce, ktoré sú zriaďovateľmi verejných materských škôl, alebo vyčleniť na ich výstavbu ďalší balík peňazí z rozpočtu.

Spoliehať sa len na to, že už o pár rokov začne počet detí klesať, by bolo mimoriadne cynické.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #materské školy