Život v neistote

Nehoda nie je náhoda, hovorí príslovie. A hoci v prípade havárie Airbusu A320 spoločnosti EgyptAir zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy o príčine pádu lietadla, existuje silný predpoklad, že došlo k teroristickému útoku.

19.05.2016 22:00
debata (1)

Túto tézu potvrdzuje aj fakt, že tzv. letová fáza, keď lietadlo dosiahne požadovanú letovú výšku, je najbezpečnejšia časť letu. Podľa štatistík sa havárie lietadiel v tejto fáze letu vyskytujú iba veľmi zriedkavo. A stroj na linke Paríž – Káhira bol vo výške viac ako 10 km, pričom posádka neavizovala žiadnu závažnú poruchu.

Priam sa núka paralela s pádom ruského Airbusu A321 na Sinajskom polostrove. Aj vtedy spočiatku existovali pochybnosti, či za útokom môžu byť militanti, lebo podľa egyptskej strany na zostrelenie stroja v takej veľkej výške nemali prostriedky. Napokon sa však ukázalo, že bomba bola skrytá v batožinovom priestore.

Čo je iste zaujímavé, tak v novembri to bol britský minister zahraničných vecí Philip Hammond, ktorý ako prvý označil za „veľmi pravdepodobnú“ príčinu pádu ruského lietadla atentát zo strany IS, pričom ruská strana bola zdržanlivá. Teraz, možno práve po skúsenostiach zo Šarm aš-Šajchu, s tézou o teroristickom útoku vyrukoval šéf ruskej tajnej služby FSB Alexander Bortnikov.

Ak by sa potvrdilo, že teroristom sa podarilo prepašovať bombu na palubu, bola by to ďalšia veľká rana pre Francúzsko. V krajine galského kohúta je už teraz vyhlásený výnimočný stav a na futbalových majstrovstvách sú avizované mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

Pocit bezpečia, ktorý sa vytratil už po útokoch na Charlie Hebdo, je tak nenávratne preč. Nezostáva nič iné, sa ako naučiť žiť v neistote.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pád lietadla #Airbus A320 #Egypt Air