Biely horor

Hrnček mlieka bol kedysi vzácnosťou, o krave sa hovorilo, že je živiteľkou roľníckej rodiny. Už dávno to nie je pravda. Ani mlieka nevypijeme toľko ako v nedávnej minulosti, hoci sa ponúka za ceny nižšie ako minerálka. Všetko je inak, to, čo vidíme, nie je zdanie, ale realita.

22.05.2016 16:00
debata (4)

V hinduistickej Indii sú kravy posvätné zvieratá, na Slovensku tvory, ktoré onedlho zrejme získajú prívlastok vzácne, pretože budú zriedkavé. Zostalo nám posledných 450 chovov dojníc, ešte pred desiatimi rokmi ich bolo vyše 800. Krava už nie je symbolom vidieka. V krajine vznikajú ucelené enklávy bez chovu dobytka, ktoré sa šíria Slovenskom ako rakovina.

Už takmer nechováme ošípané, oproti roku 1990, keď bolo Slovensko sebestačné v produkcii bravčoviny, sa scvrklo stádo prasiat na jednu štvrtinu. Z dobytka nám zostala jedna tretina. Hej, zvieratá sú dnes produktívnejšie, ošípané rýchlejšie priberajú a kravy dávajú viac mlieka, môžeme teda chovať menej zvierat.

To, čo sa odohralo na Slovensku, však nemožno označiť za rozumnú intenzifikáciu, ale za hororový rozpad výroby a spracovania mäsa a dnes už, zdá sa, aj mlieka. Ak sa nechceme dožiť toho, že budeme piť mlieko a jesť mliečne výrobky len zo susedných krajín, musíme podporiť svojich poľnohospodárov.

Tá podpora nespočíva iba v tom, že štát naleje peniaze do záchrany fariem, ale aj v tom, že my občania Slovenska budeme mať viac pochopenia pre slovenské potraviny. Lebo viac než inokedy platí, čie mlieko a syry si kúpime, tú krajinu a jej farmárov podporíme.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mlieko