Cesta Lajčáka do OSN

Dosiahne Miroslav Lajčák to, čo sa dosiaľ nepodarilo nijakému Východoeurópanovi? V zákulisí sa hovorí, že má nádej 50:50 stať sa budúcim generálnym tajomníkom OSN.

25.05.2016 22:00
debata (9)

V podstate je to podobný odhad, aký už dlhšie zjavne vidí samotný minister, pretože dávnejšie z jeho okolia preniklo, že utrúsil, že je to čosi ako tipovať futbalový výsledok medzi Realom Madrid a FC Barcelona.

Lajčák si pripravoval pôdu na kandidatúru dlhé mesiace. Aj preto, že je človek, ktorý nevstupuje tam, kde by mal slabú nádej uspieť, mal by patriť k nádejným uchádzačom o kreslo šéfa OSN. Naopak, nie všetci z ostatných desiatich, čo tiež prejavili záujem, docenili svoje možnosti či schopnosti riadiť Spojené národy.

V prípade slovenskej podpory pre Lajčáka nie je prehnané tvrdenie ani prezidenta, ani premiéra. Čiže Andreja Kisku, podľa ktorého náš kandidát patrí k svetovej špičke, pričom je fantastickou reklamou našej krajiny, a Roberta Fica, ktorý zdôraznil, že má obrovské renomé v zahraničí. Mimochodom, keď mu Fico ako nestraníkovi zveril funkciu ministra zahraničných vecí, vedel, že je to najlepšia voľba napriek tomu, že po kresle šéfa diplomacie poškuľovali viacerí smeráci.

Súpermi Lajčáka budú nielen schopnosti ďalších desiatich kandidátov, ktorých počet sa možno ešte rozšíri o nejakých záujemcov. Na čele Spojených národov počas ich viac ako siedmich desaťročí existencie nebola žiadna žena. Ozývajú sa preto hlasy, že nastal čas, aby niektorá kandidátka konečne vystriedala doterajších mužov. Istotne by to bolo sympatické, ale hlavnú váhu musí mať hodnotenie kvality uchádzačov.

Autorita, bohaté skúsenosti a znalosti diplomacie, umenie rokovať – to sú veci, ktoré musí spĺňať nástupca dosluhujúceho generálneho tajomníka Pan Ki-muna. Hlavné slovo pri rozhodovaní patrí piatim stálym členom Bezpečnostnej rady OSN, ktorými sú Británia, Čína, Francúzsko, Rusko a USA. Zvyknú viesť rôzne zákulisné hry a niekedy nepodporia niekoho (alebo niečo) len preto, že sa pozdáva inej mocnosti.

OSN potrebuje manažéra, ktorý vyčnieva, čo sa medzi kandidátmi dá určite povedať o Lajčákovi. Želajme si, nech veľká päťka napríklad nepostupuje ako lídri EÚ, ktorí síce šéfovanie diplomacie únie zverili dva razy za sebou ženám, ale so slabým renomé (zjavne pre to, aby vo funkcii nevideli vyčnievajúcu osobnosť).

Veľká reklama pre Slovensko, ktorou bolo oznámenie kandidatúry Lajčáka, mala doma aj nepochopiteľné reakcie. Je to chvíľa, keď sa treba jedine potešiť zo záujmu o kreslo „pána zemegule“, nie sa vyjadrovať ako „mimozemšťan“. Reč je o opozičných poslancoch. Adriana Pčolinská (Sme rodina) poradila Lajčákovi, aby podal demisiu, lebo podľa nej sa nedá naraz pri rokovaní žiadať o podporu za zvolenie a súčasne tvrdo obhajovať slovenské národné záujmy. Aký čo i len jeden záujem štátu Lajčák zradil, keďže za seba lobuje už dlhé mesiace? Žiaden. A vysoké funkcie zastávajú aj ostatní uchádzači.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Miroslav Lajčák