Čo nové v KDH?

Čo sa stalo s KDH? Nič. Len to, že sa pod vedením Jána Figeľa z bývalej vlajkovej lode slovenského konzervativizmu stalo bezvýznamné združenie pritakávačov iniciatívam, ktorých konzervativizmus sa začína a končí v kostole. A to ešte v tom lepšom prípade.

27.05.2016 09:00
debata (5)

V horších prípadoch spolkom, ktoré si svoju pseudoteológiu spravuje celkom pokútne a na vlastnú päsť.

KDH za Figeľa voličom nakoniec už neponúkalo nič, čo by si nemohli objednať aj inde a rovno z prvej ruky. Hlúpe referendum „o rodine“ obstarala Aliancia za rodinu. Figeľovo pozvanie jej protagonistov na volebnú kandidátku KDH sa skončilo fiaskom, pretože Aliancia medzitým preliezla takmer všetkými stranami chystajúcimi sa do parlamentu. Sokolovskú nostalgiu za vojnovým štátom dostali príslušní voliči od kotlebovcov. Od členov OĽaNO zasa dostali okrem ultrakatolíckej agendy protisystémovú vášeň, akú im politickí byrokrati z KDH poskytnúť nemohli a ani nechceli. A nejakých voličov mu dozaista prebral aj ľudovo-konzervatívny Smer.

Čím mohol Figeľ zaujať rozvášnenú verejnosť v čase, keď všetky „jeho“ témy už veľkohubo roznášal po internete vulgárny Boris Kollár a v parlamente Igor Matovič s Danielom Lipšicom? Vôbec to neznamená, že v parlamente už nie je miesto pre normálnu a modernú konzervatívnu stranu. Práve naopak. Aj nekonzervatívny človek uzná, že pre Slovensko bude tragédiou, keď konzervatívne témy bude do diskurzu vnášať akurát rôzne hnednúce politické smetie. Otázka len je, či bude ešte KDH schopné začať si hľadať agendu aj mimo slovenského rurálneho katolicizmu a jeho fóbií. Ak nie, nikomu chýbať nebude.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Ján Figeľ