Signál aj od lastovičiek

Možno to znie trochu absurdne, ale za zhodenými hniezdami belorítok z čeľade lastovičkovitých je silný ekonomický signál pre krajinu. Hniezda zhodil subdodávateľ dodávateľa, ktorý pre hlavné mesto nešetrne čistil Most SNP.

28.05.2016 16:00
debata (7)

Pritom nedal vedieť komisii a zabudlo sa vraj na to aj v zmluve. Tú pritom pripravovala iná komisia, právnici, ďalší úradníci. Primátor ani jeho aparát na to nepamätali a neustriehli to ani početní mestskí poslanci.

Schvaľovania a administratíva sú často rozsiahle, vyžadujú si neskutočné množstvo papierovania. Všetko treba maximálne elektronizovať, zjednodušiť v prospech bežných ľudí.

Neskôr sa ukázalo, že dodávateľ tieto služby robí zadarmo v rámci spoločenskej zodpovednosti, keďže je obrovským developerom. V rovnakom čase sa primátor chválil vecou, čo by mala byť samozrejmosťou, a to, aké osadil kvetináče v Starom Meste. Hrdzavé zábradlia v celom meste pritom nik roky nerieši.

Táto kauza ukázala nielen to, že ľudia strácajú rozum, ale aj to, aký je v štáte prebujnený aparát. Signálov, ako je ten od lastovičiek, tu už bolo veľa. Ak nechceme, aby krajinu rozbili extrémisti, treba rázne konať.

Je choré, ak za socializmu štát bral z hrubej mzdy 20 percent a teraz je pre štát málo 50 percent, ktoré berie z ceny práce. Reforma verejnej správy po zmene režimu nastala, no nestačí to. Úrady sú nemoderné a často robia veci, ktoré niekto kedysi vymyslel, dal do legislatívy, na nič nie sú dobré, ale stále sa robia.

A ešte to všetci platíme prostredníctvom svojich daní a odvodov. Schvaľovania a administratíva sú často rozsiahle a vyžadujú si neskutočné množstvo papierovania. Všetko treba v maximálnej miere elektronizovať, zjednodušiť v prospech bežných ľudí.

To, že oni nechcú, aby sa zbytočne míňali verejné zdroje, je aj signál z posledných parlamentných volieb. Na jednej strane si voliči uvedomovali, že minulá vláda spravila veľa pre občanov, znížila odvody, viac zdanila bohatých, neotravovala ľudí konsolidáciou verejných financií, záťaž preniesla na banky, veľké firmy či daňových podvodníkov. Na druhej strane ľudia vidia, že verejné zdroje treba míňať účelnejšie, lebo inak stále chýbajú v zdravotníctve, školstve, dôchodkovom a sociálnom systéme, v poľnohospodár­stve.

Ak bude povedzme 50 úradníkov riešiť len to, kto a ako príde s wapkou čistiť most a napokon na to doplatia ešte aj belorítky, tak sa to skončí zle. Vstúpiť do svedomia si musí každý. Od starostu malej dedinky po najvyšších ústavných činiteľov.

Máme tu stále odkaz nebohého Martina Filka, ktorý bol čestný a nechal na ministerstve financií analýzu Hodnota za peniaze. Jej podstatou je kontrolovať každý tender a vyhodnotiť hospodárnosť využitia verejných zdrojov. Neefektívne nákupy vopred zastaviť.

Filko bol odborník zanietený pre dobrú vec a v jeho práci treba rovnakým tempom pokračovať. Mimochodom, bol to práve on, kto pred rokom predpovedal, že do roku 2020 by sa mal znížiť podiel ľudí, ktorí sú bez práce viac ako rok, z 9 na 3 percentá. Riešenie je nielen v nevyhnutnej prísnejšej adresnosti sociálnych dávok. Treba nabrať odvahu na silné, rozumné, jednoduché reformy a inšpirovať sa treba každým signálom.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Most SNP #Belorítka obyčajná