Facka Čiernej Hore

Bol to prejav politického amaterizmu alebo dokonca postoj, ktorý hraničil s ignorantstvom? Isté je, že drvivá väčšina opozície v NR SR ohrozila povesť Slovenska v zahraničí, keď si vzala za rukojemníka členstvo malého balkánskeho štátu v Severoatlantickej aliancii.

15.06.2016 22:00
debata (12)

Kým za vstup Čiernej Hory do NATO hlasovali všetci prítomní poslanci vládnej štvorkoalície, v radoch opozície sa našlo len päť súhlasných hlasov. Protokol o pristúpení Podgorice tak prešiel so slabou podporou 78 členov parlamentu. Štát sa takmer ocitol na hrane fiaska, zvlášť v súvislosti s tým, že rezort diplomacie sa usiloval, aby NR SR bola prvým parlamentom v krajinách NATO, ktorý odobrí vstup Čiernej Hory.

Väzby Slovenska s balkánskym štátikom sú pritom silné. Čiernohorci si pred desiatimi rokmi odhlasovali samostatnosť v nespochybniteľne nastavenom referende, ktoré pripravili špičkoví diplomati Miroslav Lajčák a František Lipka. Bolo to v prvom rade Slovensko, kto v aliancii presviedčal posledné roky ostatných členov NATO, aby prijali medzi seba Podgoricu.

Väčšina opozície však rozšírila protivládny zápas až na úkor zahraničných záujmov štátu a, samozrejme, aj na účet samotnej Čiernej Hory. Čo vlastne spravili tí, čo sa obrátili chrbtom k Podgorici? Keď sa išlo hlasovať, vytiahli svoje kartičky zo zariadenia. Úbohé. Medzi nimi napríklad Ľubomír Galko, ktorý ako niekdajší minister obrany opakovane ubezpečoval Čiernohorcov, ako Slovensku záleží na ich členstve v NATO. Fakticky sa v tej chvíli pridali ku kotlebovcom, ktorí sa vyslovili proti Podgorici.

Hlasovanie bolo aj zrkadlom, ako by fungoval veľký zlepenec, o ktorom sníval Richard Sulík. Traja vyhodení poslanci od Borisa Kollára sa totiž postavili k Čiernej Hore ako kotlebovci. Boli proti…

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Čierna Hora