Veľké peniaze

V konzumácii liekov patrí Slovensku smutné prvenstvo. Napriek tomu, že hltáme kvantá tabletiek na cholesterol a vysoký krvný tlak, veľmi nám to nepomáha, pretože v rámci krajín OECD máme najvyššiu úmrtnosť na srdcovo-cievne choroby.

22.06.2016 07:00
debata (8)

Keďže zlepšenie zdravotného stavu je možné dosiahnuť najmä zmenou životného štýlu a znížením hmotnosti, je nanajvýš otázne, do akej miery má zmysel napchávať sa pilulami a míňať obrovské sumy peňazí.

Ibaže by to bolo v záujme niekoho, kto má z toho obrovský profit… Na porovnanie: pacienti na Slovensku zaplatili predminulý rok za lieky viac ako 1,1 miliardy eur, pričom príjmy štátneho rozpočtu v spomínanom roku predstavovali sumu 14,1 mld. eur!

Je teda predovšetkým v záujme farmaceutického biznisu, aby lekári predpisovali čo najviac liekov a podľa možnosti práve tej konkrétnej firmy. Celosvetovo sa odhaduje, že v r. 2018 minú ľudia na lieky 1,3 bilióna dolárov!

Je pochopiteľné, že farmaceutické koncerny majú potom dostatok prostriedkov na „lobing“ a rôzne iné formy ovplyvňovania, ktoré sú na hrane zákona.

„Vlády a veľké farmaceutické spoločnosti privierajú oči nad úplatkárstvom a korupciou, ktorá umožňuje malému množstvu ľudí obrovské zisky, zatiaľ čo poškodzuje zdravie miliónov najchudobnejších ľudí na Zemi,“ konštatuje nová správa britskej Transparency International.

Na rozdiel od susedného Česka u nás zatiaľ žiadneho lekára neobvinili z korupcie. To, že iba necelá tretina lekárov je ochotná zverejniť informácie o hotovostných platbách od farmaceutických firiem, indikuje, že niektorí lekári sú na ich výplatných páskach a ide o veľké peniaze. To by mala byť výzva pre slovenskú políciu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky