Rusko a brexit

Postoj svetových lídrov k brexitu je všeobecne známy. Merkelovou počnúc a Obamom končiac, všetci sú za zotrvanie Británie v EÚ. Jediný, kto zanovito mlčí, je Vladimir Putin. Názor vraj má, ale údajne nie je vhodné, aby sa vyjadroval k veci, ktorá je vnútornou záležitosťou Británie.

23.06.2016 11:00
debata (46)

Za diplomatickým postojom sa však v skutočnosti skrýva rýdzi pragmatizmus. Putin nemá dôvod prehovárať niekoho, kto sa chystá spáchať samovraždu, najmä ak je to v jeho záujme.

A tak zatiaľ čo celý svet tŕpne, ako dopadne britské referendum, v Rusku by bol brexit prijatý s veľkým nadšením (o čom je presvedčený premiér Cameron aj šéf diplomacie Hammond). A nie je to iba preto, že libra by sa značne oslabila, čo by znamenalo, že ruskí oligarchovia by si mohli kupovať nehnuteľnosti v Londýne oveľa lacnejšie ako doteraz…

Ten pravý dôvod na radosť spočíva v logike, akou dnes Kremeľ uvažuje: o čo slabšia EÚ, o to silnejšie Rusko. A brexit by znamenal jednoznačné oslabenie únie. Moskva sa v prvom rade nádeja, že Európa, ktorá má vnútorné problémy, by ukončila sankcie oveľa rýchlejšie a časom by sa možno úplne rozložila.

A potom je tu druhý dôležitý aspekt: možnosť pokúsiť sa obnoviť svoju „prirodzenú“ sféra vplyvu v krajinách strednej a východnej Európy. Nahráva mu aj fakt, že úvodná vlna eurooptimizmu v nich už opadla a o slovo sa hlásia rôzni populisti a fašisti.

Samozrejme, bežného občana Sheffieldu trápi oveľa viac osud miestnych oceliarní či otázka imigrácie, ako to, či sa krajiny strednej a východnej Európy stanú opäť satelitom Ruska. A predovšetkým podľa toho bude hlasovať.

Lenže v Londýne a v Sheffielde sa dnes rozhoduje aj o Tallinne a Rige.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Brexit