Čudná turecká hra

Vzťahy medzi EÚ a Tureckom už niekoľko mesiacov pripomínajú kotol, v ktorom každú chvíľu hrozí, že vybuchne. Prihadzovať v takejto situácii ďalšie polienko je obrovský hazard.

23.06.2016 22:00
debata (6)

Zdá sa však, že turecký prezident sa rád zahráva s ohňom. Miesto toho, aby ubral paru, kotol ešte viac „rozhicoval“.

Nevyberaný atak voči EÚ a vyjadrenie, že môže vyhlásiť referendum o tom, či má Turecko viesť rokovania o svojom členstve v EÚ, vyznieva veľmi čudne od človeka, ktorý doteraz azda najviac prispel k prehĺbeniu vzájomných vzťahov.

Turecko strávilo takmer štyri desaťročia v čakárni EÚ, kým s ním Brusel v r. 2005 začal konečne prístupové rokovania. Ak si Erdogan povedal, že to, čo sám vybudoval, teraz šmahom ruky zahodí, je to jeho voľba. Len by pritom nemal hádzať vinu na druhých.

Ja jasné, že Erdoganovo gesto je určené predovšetkým vlastným voličom: „keď nás medzi seba nechcú, tak o taký spolok nestojíme“. Pritom v skutočnosti sa veci majú tak, že nie EÚ, ale Turecko je zodpovedné za to, že má otvorených menej ako polovicu z 35 kapitol „acquis“, potrebných na vstup do EÚ, a doteraz uzavrelo len jednu. A rovnako je to aj v prípade zrušenia vízovej povinnosti.

Ak je Bruselu podsúvané, že sa správa ako elitný kresťanský spolok, tak to nie je pravda. Únia dáva každému možnosť stať sa členom klubu, ak splní stanovené podmienky. To, že sa niekto vlastným pričinením – porušovaním pravidiel – pripraví o členstvo, je jeho chybou. A tým, že začne nadávať na spolok, si tiež nepomôže.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #Recep Tayyip Erdogan