Správna guráž

Vzhľadom na to, ako sa po slovenských mestách a župách ponevierajú očividne násilnícki propagátori rasovej nenávisti, koľko sa dočítame na sociálnych stránkach prikrášľujúcich klamstiev o totalitných režimoch druhej svetovej vojny a o „práve a poriadku“, ktorými sa majú riešiť súčasné problémy s rómskym obyvateľstvom, extrémistických trestných činov sa na Slovensku ročne zaeviduje mimoriadne skromne (okolo troch desiatok!).

29.06.2016 08:00
debata (5)

V poslednom období to vyzeralo skôr na snahu zamiesť všetku špinu hlboko pod koberec. Len aby sme pred Európou v hanbe neostali…

Ale ostali sme. Káuz, neraz priamo na televíznych obrazovkách, bolo viac než dosť. No keď sa aj urobil krik, po optimistických slovách o rýchlom rozlúsknutí jadra zločinu všetko išlo akosi do zabudnutia. Kdeže sú vrahovia mladého básnika Daniela Tupého spred vyše desiatich rokov?

To, že ministerstvo spravodlivosti konečne predložilo návrh zmien v Trestnom zákone a v trestnom poriadku pri postihovaní extrémistických prejavov a konaní, je správny krok. Asi si to naozaj vyžadovalo guráž na čele tejto vážnej inštitúcie. Samozrejme, jednoznačnejšie formované paragrafy a definície uľahčia postup vyšetrovateľom i mužom a ženám v talároch. Hoci keby aj oni mali toľko guráže ako dnešná ministerka, určite by sa dosiaľ stále nevyhovárali, prečo to nejde.

Dúfajme, že parlament čoskoro prijme novú legislatívu a vytvoria sa aj špecializované tímy, ktoré v minulosti bez rozumnej príčiny zanikli. Verme tiež, že potom sudcovia potvrdia, že napríklad Kotlebova ĽS NS je fašizoidná a že ju treba rozpustiť. Lebo raz sa môže stať, že sa na obdobné zákony už v parlamente nenájde dostatok hlasov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus