V hlave

Všetko sa vždy začína v hlave. Pocit bezpečia aj predstava, že tam niekde sa nachádza zasľúbená zem.

08.07.2016 09:00
debata (1)

Ak sa občania EÚ cítia ohrození, pretože u nich prevláda dojem, že vonkajšie hranice únie nie sú dostatočne chránené, je povinnosťou lídrov únie vyslať jasný signál: trápi nás riziko terorizmu a robíme všetko pre to, aby ste sa tu cítili v bezpečí. Takto by sa dalo charakterizovať aj hlavné posolstvo stretnutia ministrov vnútra, ktoré sa včera konalo v Bratislave.

Aj keď v diskusii sa skloňovali výrazy ako inteligentná ochrana hraníc a pod. , fakt je, že doteraz svoju funkciu najlepšie splnili „klasické“ ploty. Hoci proti Orbánovi sa za ich výstavbu na hraniciach Maďarska minulý rok vzniesla obrovská kritika, dnes vidíme, že toto opatrenie bolo naozaj účinné. A plot na macedónsko-gréckej hranici urobil pre zníženie prílevu imigrantov viac ako x-summitov EÚ. Je preto pochopiteľné, že Bulharsko hodlá v najbližších rokoch zabezpečiť kompletne celú hranicu s Tureckom 270 km dlhým oplotením.

Plot totiž nie je len fyzickou, ale aj mentálnou bariérou. Ak pred rokom Merkelová vyslala signál, že Nemecko prijme všetkých utečencov, čím dala do pohybu masy ľudí, tak dnes tí, ktorí uvažujú nad odchodom do Európy, vedia, že hneď na prvej hranici narazia na bariéru, čo iste mnohých odradí od úmyslu emigrovať. Aj preto počet migrantov oproti minulému roku tak rapídne klesol. Až tak, že dokonca aj predseda europarlamentu Martin Schulz mení svoj postoj v otázke utečeneckých kvót…

Môžeme sa teda domnievať, že v prípade, ak by už minulý rok fungovala Európska pohraničná a pobrežná stráž a schengenská hranica by bola poriadne chránená, k diskusii o kvótach nemuselo ani dôjsť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #EÚ