Signál pre Rusko

Po páde Berlínskeho múru sa chvíľu zdalo, že organizácie zabezpečujúce kolektívnu bezpečnosť sú prežitkom studenej vojny. Stačili však konflikty na Balkáne, aby sme z tejto ilúzie rýchlo vytriezveli.

08.07.2016 22:00
debata (87)

A či sa nám to páči, alebo nie, ukázalo sa, že Severoatlantická aliancia je jediná sila schopná garantovať našu bezpečnosť.

Pôvodným cieľom NATO bolo udržať Američanov v Európe, Rusov mimo nej a Nemcov pri zemi, čo sa aj podarilo naplniť. Keďže Nemecko je dnes demokratická krajina, tento bod je už bezpredmetný. Stále však platí prvý a druhý bod.

A hoci ruské ministerstvo obrany obviňuje alianciu zo šírenia "protiruskej hystérie“, lebo vojenská hrozba zo strany Ruska je vraj iba imaginárna, Gruzínsko a Ukrajina sa už na vlastnej koži presvedčili, že vojenské napadnutie ich krajiny je realitou. Moldavsko žije v napätí, či sa zo separatistického Podnesterska, kde má Rusko základne, zamrznutý konflikt neprenesie na celú krajinu.

A keďže podľa nedávno publikovanej štúdie by ruská armáda bola schopná obsadiť Pobaltie do 36 hodín, tak o žiadnej hystérii nemôže byť ani reč. Navyše, vojenské výdavky v posledných rokoch rástli v Rusku závratným tempom, a nebyť poklesu cien ropy, tak by pravdepodobne v nastúpenom trende pokračovali.

Tri tisícky vojakov rozmiestnených v Pobaltí a Poľsku sú preto iba akýmsi symbolickým príspevkom k posilneniu ich bezpečnosti, ktorý plní predovšetkým odstrašujúcu funkciu. Stále totiž platí, že ten, kto ukáže svoju slabosť, stane sa poľahky korisťou.

Tento krok je signálom pre Rusko, že prípadný útok na niektorú z týchto krajín by znamenal konflikt s celou alianciou.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO