Na prvom mieste

Pacient na prvom mieste. Takýto cieľ si stanovila koaličná vláda v oblasti zdravotníctva, ktoré bolo najmä na konci predchádzajúceho volebného obdobia najviac kritizované. Oprávnene. Pritom ďalšie kľúčové úlohy sú také, že pre tento rezort by mali znamenať výraznú úsporu financií. Nie je tu medzi zamýšľanou prioritou a ostatnými predsavzatiami rozpor?

26.07.2016 13:00
debata (2)

Nie. Bude sa šetriť tým, že sa sprístupnia verejné obstarávania, centralizujú nákupy materiálov, zoptimalizuje sa sieť zdravotnej starostlivosti, zastaví sa nadbytočné užívanie liekov. A peniaze nepôjdu na nové a nové oddlžovanie nemocníc či do vreciek tých, ktorí sprostredkúvajú predražené zariadenia. Zdravotné poisťovne môžu vďaka dobrému manažovaniu mať zisky, no tie nech sú zo zákona prísne určené na ďalšie napredovanie zdravotnej starostlivosti. Však to majú z našich peňazí.

Zadlženie slovenského zdravotníctva patrí medzi najvyššie v Európskej únii. Pritom ani pomerne vysoké výdavky štátu sa neodzrkadľujú v jeho celkovej úrovni. Skôr naopak. Alarmujúci je počet tzv. odvrátiteľných úmrtí, najvyšší v krajinách V4. Ak sa s ich priemerom chceme do roku 2020 aspoň vyrovnať, tak sa tento počet musí znížiť o 1 900!

Príčinou smrti v takýchto prípadoch nie je ťažká či nevyliečiteľná choroba. Čuduj sa svete, je ňou nesprávne stanovená diagnóza či priamo nekvalitná zdravotná starostlivosť. Znie to neuveriteľne, že aj pre to prichádzajú mnohí ľudia o život v strednej Európe v 21. storočí! Inak by mohli žiť i pracovať bez väčších komplikácií. Dokonca aj odvádzať poistné do pracovných a zdravotných fondov. Nebolo by práve to najlepšie šetrenie na výdavkoch pre zdravotníctvo?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #zdravotníctvo #verejné obstarávanie #zdravotné poisťovne