Dúha a tí iní

Takže Bratislavu uprostred letných prázdnin nečaká ospalá sobota. Naopak, tep sa v nej zrýchli, naraz sa v jej centre budú konať tri podujatia, presnejšie dve namierené proti tretiemu, ktoré organizátori ohlásili ako prví: Dúhový Pride.

27.07.2016 16:00
debata (7)

Po vlaňajšej prestávke na verejnosti opäť vystúpi pestrá komunita LGBTI so svojimi priateľmi a podporovateľmi myšlienky uzákoniť životné partnerstvo, ktoré platí už vo väčšine členských krajín EÚ.

Podľa Antona Chromíka z protiakcie Hrdí na rodinu majú odporcovia registrovaného partnerstva právo každý deň ukazovať radosť zo svojej rodiny a detí. Prečo si teda z 52 sobôt v roku vybrali práve 30. júl a to až po tom, ako LGBTI ľudia oznámili termín svojho Pridu? Chromík sa hneď odhalil: „Uvidíme, či médiá budú venovať pozornosť obom názorom v rovnakej miere.“ A prečo sa do hlavného mesta potrepú v sobotu aj kotlebovci? Veľmi ostro sa vyjadrili o „úchylákoch“, ktorí chcú vraj zase propagovať „zvrátené a choré pudy“.

Vyhneme sa pouličným šarvátkam? Historické jadro Bratislavy nie je rozsiahle. Navyše, tri akcie nebudú izolovane prebiehať na rozličných námestiach, ale sú hlásené aj dva pochody mestom (LGBTI a chromíkovci), kotlebovci sa chcú medzi nimi presúvať na vhodné miesta, kde by „vyjadrili svoj odpor".

Bude si to vyžadovať veľa práce polície, aby nedošlo ku kolízii. Oveľa jednoduchšie by bolo prepracovať zákon o zhromažďovaní, ktorý by neuberal nikomu právo na vyslovovanie názoru, samozrejme, v súlade s demokratickými ústavnými princípmi, a súčasne by riešil podobnú situáciu tak, že sa nezmieriteľní demonštranti nestretnú na tom istom mieste v tom istom čase.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava