S chladnou hlavou

Teroristi medzi nás zasievajú strach a malými krokmi sa snažia destabilizovať celú spoločnosť. My to však zvládneme. Zhruba tak by sa v stručnosti dalo zhrnúť posolstvo Angely Merkelovej, ktoré zaznelo vo štvrtok na jej mimoriadnej tlačovke.

28.07.2016 22:00
debata (12)

História Nemcov naučila byť obozretnými voči prehnaným reakciám, a tak zatiaľ teroristické útoky zvládajú s chladnou hlavou. Ich nepredvídateľnosť však ľudí predsa len oberá o pocit bezpečia. Kancelárka preto musela zneistený národ upokojiť.

Boj o to, ako bude vyzerať Európa v najbližších rokoch a desaťročiach, sa nevedie len na bojiskách v Sýrii, ale odohráva sa predovšetkým v hlavách ľudí.

Ak je cieľom islamistov poštvať obyvateľov starého kontinentu proti európskym moslimom, tak sú na najlepšej ceste uspieť. Z minulosti vieme, že na rozpútanie vojny stačí málo, a preto sa džihádisti usilujú vykresať iskričku, z ktorej by následne mohol vzplanúť obrovský konflikt. Mladých rozhnevaných mužov, ktorí sú "produktom“ nezvládnutej integrácie a laxného prístupu k šíriteľom nenávisti v mešitách, je tu viac ako dosť. Títo frustrovaní mladíci sú ľahko "tvarovateľní“ a ochotní nasledovať svoje "vzory“.

Zmeniť to je priam sizyfovská úloha, no bez toho, aby sa európske spoločnosti pokúsili eliminovať aspoň časť najvypuklejších problémov, sa situácia bude ďalej iba zhoršovať.

Pomôcť tomu môže aj 9-bodový bezpečnostný plán, ktorý Merkelová predstavila. Jeho súčasťou je o. i. vznik národného registra ľudí, ktorí vycestujú a pricestujú do zahraničia, zjednodušenie procesu vyhosťovania neúspešných žiadateľov o azyl a vypracovanie systému včasného varovania, ktorý má slúžiť proti radikalizácii utečencov.

Najmä posledne menovaný bod je dôležitý. Aby sa predišlo samotnej radikalizácii mládeže, je nutné mať pod drobnohľadom zdroj, odkiaľ sa radikálny islam šíri. Všeobecne akceptovaný postoj, že sloboda slova je neobmedzená, prestáva platiť v okamihu, keď nepriatelia demokracie zneužívajú túto výsadu na podkopávanie jej základov. A práve to sa medzi radikálnymi imánmi po celej Európe deje. Preto je nutné zamerať sa na to, aké posolstvá vlastne vo svojej komunite šíria a ich činnosť podmieňovať získaním vzdelania na niektorej z európskych univerzít (ako to chcú presadiť v Rakúsku).

A že to Merkelová myslí naozaj vážne a nejde len o nejaké vzletné reči, dokázal zásah polície, ktorá v noci zo stredy na štvrtok vykonala raziu proti podozrivým radikálom v dolnosaskom Hildesheime. Toto moslimské centrum je akousi nemeckou "mekkou“ radikálneho islamského salafismu. Z miestnej mešity sa do celej krajiny šírili nenávistné salafistické myšlienky, verbovali tu bojovníkov do radov IS a imáni nabádali k násiliu voči "nevercom“.

Toto jednoducho nemôže demokratický štát tolerovať. Ten, kto seje vietor, musí počítať s tým, že zožne búrku. A Nemci s chladnou hlavou odmietajú, aby tí, ktorých pred rokom vítali s otvorenou náručou, u nich šírili strach. A tak je to dobre.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Angela Merkelová