Sedieť na peniazoch

Sedia na peniazoch a je im dobre... Ak ich niekto vyruší, tak kričia a lobujú, kde sa dá. Reč je o bankách, poisťovniach, farmaceutických firmách a energetických podnikoch. Veľa peňazí nalejú do marketingu, aby ľudí presvedčili, že predávajú niečo mimoriadne, moderné a jedinečné. V konečnom dôsledku ide o klasický fenomén doby, keď sa výrobcovia snažia vylepšovať aj to, čo doteraz spoľahlivo fungovalo, a prezentujú to ako veľkú novinku v úsilí zarobiť čoraz viac.

18.08.2016 14:30
debata (2)

To nie je iba slovenský problém, ale vidno to po celej Európe vo viacerých sektoroch. Čo s tým robiť? Treba použiť agresívnu reguláciu na celoeurópskej úrovni, inak spomínaná situácia mimoriadne prehlbuje príjmovú nerovnosť medzi bohatými a chudobnými a do budúcna môže vyvolať veľké občianske nepokoje.

Je dobré, že ľudia čoraz viac platia bankomatovými kartami, neriešia hotovosť, je to jednoduché a relatívne bezpečné. Aké poplatky si za to finančné spoločnosti inkasujú, je však nehorázne. Obchodník musí zaplatiť dve percentá z obratu za jeden terminál. Za technológiu, ktorá je už dávno vymyslená? Sú to obrovské sumy pre kartové spoločnosti a banky.

Slovenské banky len vlani zarobili v čistom vyše 600 miliónov eur. Tieto inštitúcie sa správajú trhovo a keď je možnosť rýchlo a ľahko zarobiť, tak neváhajú. Štát musí byť pružnejší a nemôže dovoliť, aby na trhu, kde zjavne konkurencia nefunguje, sa zarábalo neprimerane na úkor bežných ľudí. Nejde iba o banky. Firmy so zahraničnou účasťou odlievajú ročne zo Slovenska viac ako dve miliardy eur!

Samozrejme, vďaka za automobilový priemysel, ktorý dáva ľuďom na naše pomery slušné zárobky. Na druhej strane je legitímne, aby štát tieto peniaze primerane zdanil a financoval z nich dlhodobé reformy. To, že vláda aktuálne predĺžila bankový odvod, osobitný odvod pre regulované podniky a ide zaviesť daň z dividend, je v poriadku. Ak sa z toho zaplatia nové diaľnice či vyššie platy učiteľov, tak proti tomu ťažko niečo namietať.

Diskutovať treba o primeranej miere, aby sa investori Slovensku neobrátili chrbtom. Aj pri 15-percentnej dani z dividend však majiteľom veľkých firiem zostane dosť, ba možno stále až priveľa. Firmy budú platiť i 21-percentnú daň z príjmu, ale stále majú obrovské možnosti, ako optimalizovať svoje účtovníctvo. Oproti tomu zamestnancom štát berie z ceny práce polovicu a práve vysoké odvody z platov zamestnancov sú oblasť, kde má Slovensko najväčšie rezervy. Zamestnávateľov tu už máme dosť, firmy sa k nám hrnú a chodili by ešte viac, ak by za zamestnancov nemuseli toľko odvádzať.

Od štátu firmy potrebujú signál, že funguje moderne, pružne a efektívne. Kauzy boli, sú a budú. Otázka je, či sa vláda a samosprávy z míňania verejných zdrojov poučia. Kozmetické zmeny nestačia, treba sa pustiť do zásadných reforiem, ktoré z úradov vyženú zaužívané maniere. Bežní ľudia totiž na peniazoch nesedia, ale obracajú každé euro.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #poplatky #regulácia