Lieky v nemocniciach

Úmysel je to rozumný. Prečo majú štátne nemocnice poskytovať svoje priestory na finančne pozoruhodný servis pre pacientov súkromným firmám, keď by to ľavou zadnou zvládli aj samy?

21.08.2016 15:00
debata

Zisk by tak mohol ísť na rozvoj zdravotníckeho zariadenia. Prvými v merku boli lekárne. Z trinástich veľkých nemocníc na Slovensku to však zatiaľ funguje iba v dvoch, ale úspešne (v Banskej Bystrici a Žiline).

Po ministrovom nariadení pred dvoma mesiacmi sa napriek letným horúčavám v tomto smere ľady nepohli. Nemocnice totiž v minulosti uzavreli zväčša zmluvy na dobu určitú, niekde až do roku 2021. A prečo by sa privátne spoločnosti vzdávali svojich pozícií bez boja, keď majú dopredu istý profit?

V nemocniciach spojených s poliklinikami to vyzerá ako v ohromnom mravenisku. Ich chodbami sa premelú denne stovky ľudí a obyčajne nakoniec všetci potrebujú to isté: vyzdvihnúť si či kúpiť medikamenty. Zväčša v blízkosti vrátnice sa na nich už usmievajú magistry.

Ak sa nemocnice nechcú zamotať do pokút a súdnych konaní pre predčasné ukončenie prenájmu priestorov, tak budú musieť s vlastným poskytovaním liekov počkať niekoľko rokov. Alebo to urobia tak, ako to chcú v Trnave: popri dvoch súkromných zariadeniach otvoria vlastné. Konkurencia bude na svete. Tá obyčajne kvalite pridáva.

Na lekárnickej komore sa hnevajú, že sa ministerstvo obulo iba do nich, keď v nemocniciach vyvíjajú svoje aktivity – neraz podstatne lukratívnejšie – aj iní súkromní prevádzkovatelia zdravotníckych a iných služieb.

Lekárne sú však iba prvými v rade, možno pokusnými králikmi, ktoré by sa mali po zbytočnom obchvate vrátiť do náručia nemocníc. Čoskoro zrejme prídu na rad i špecializované ambulancie, laboratóriá či dopravný servis.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice