Obete geopolitiky

Je zrejmé, čo je hlavným cieľom tureckej vojenskej operácie v Sýrii: zabrániť kurdským povstaleckým silám v zjednotení svojich území. Ak by sa to Kurdom podarilo, na hraniciach s Tureckom by v Sýrii vznikla jednoliata kurdská enkláva, ktorá by „priliehala“ ku kurdským územiam v samotnom Turecku.

26.08.2016 10:00
debata (6)

Niečo také Recep Erdogan, ktorý už dávno prestal dodržiavať prímerie, ktoré kedysi sám uzavrel s domácou PKK, nemôže dopustiť. Otázkou je, ako tento nový prvok na scéne zatrasie kotlom sýrskeho konfliktu.

Hrozí, že sa obliehané a bombardované Aleppo stane najhoršou človekom zavinenou humanitárnou katastrofou našich čias.

Kurdské jednotky z YPG (Jednotky ľudovej obrany) patria od roku 2013 k najúspeš­nejším bojovníkom proti džihádistom v Sýrii a Iraku. Ako jediné boli schopné postaviť tzv. Islamskému štátu rovnocennú vojenskú protisilu pri obrane svojich miest. Neskôr boli schopné dokonca prechádzať do ofenzívy.

Problém nastal vo chvíli, keď vysvitlo, že sa z dobytých (oslobodených) sýrskych miest a území akosi neveľmi sťahujú späť na svoje vlastné základne. Z ich strany pochopiteľne, keďže ich dlhodobým cieľom je kurdská autonómia a vznik kurdského štátu.

Erdogan, ktorý doma bojuje s PKK, spriaznenou s YPG, sa dosiaľ obmedzoval na zneužívanie konfliktu na oslabovanie aj sýrskych Kurdov. Teraz využil vratkú výhodnú pozíciu, ktorú získal po svojom vyjednávaní s Vladimirom Putinom na to, aby si od Spojených štátov vymohol súhlas s pozemnou operáciou.

Ktorú, v paradoxnej zhode, nazývajú nezákonným aktom agresie tak sýrsky prezident Bašár Asad, ako aj protiasadovskí sýrski Kurdi. Aby paradoxov nebolo málo, ako zámienku na vyslanie tankov do Sýrie využil turecký prezident minulotýždňový džihádistický atentát na svadbu v dominantne kurdskom Gaziantepe.

Americký spojenec (ešte stále člen NATO) Erdogan dostal radšej zelenú, aby nedošlo k posilňovaniu črtajúcej sa osi Ankara – Moskva – Teherán. Ďalší spojenec (Kurdi) dostal z toho istého dôvodu príkaz vrátiť sa okamžite na územia na východ od rieky Eufrat.

Viceprezident Joe Biden im pohrozil, že ak tak neurobia, nemôžu viac rátať s pomocou USA. Jeden náhradník za chýbajúce „čižmy na zemi“ dostal stop, aby sa objavil ďalší, nepomerne mocnejší.

K asadovským jednotkám a ruským lietadlám bombardujúcim všetko, čo sa hýbe na protiasadovskej strane, ku kurdským pozemným silám vyháňajúcim džihádistov IS zo sýrskych miest a rozširujúcim svoje vlastné územia, k sýrskej opozícii dobýjajúcej mestá z rúk IS aj Asada a k džihádistom bojujúcim proti úplne všetkým teda treba od tohto týždňa na mapu sýrskej vojny prikresliť aj turecké tanky s podporou amerického letectva.

Podľa zistení komisie ustanovenej Bezpečnostnou radou OSN a Organizáciou pre zákaz chemických zbraní asadovský režim aj islamistickí fanatici opakovane v bojoch v Sýrii použili jedovaté plyny. Hrozí, že sa obliehané a bombardované Aleppo stane najhoršou človekom zavinenou humanitárnou katastrofou našich čias. Čože je to všetko proti geopolitike?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko