Všetci kopú za seba

Projekt plynovodu Nord Stream II. je príkladom toho, ako drsne funguje dnešný svet. Plánovaná druhá vetva plynovodu na dne Baltského mora je v podstate už celosvetový problém. Každá krajina, ktorá sa k nemu vyjadruje, kope tvrdo za svoje záujmy.

27.08.2016 10:00
debata (26)

Keď ide o viac ako miliardu eur ročne, o ktoré po dobudovaní rúr môže na tranzitných poplatkoch prísť Slovensko spolu s Ukrajinou, solidarita ide bokom.

Rusko chce na poplatkoch za tranzit ušetriť a rovnako aj Nemecko. Niektoré štáty ako Poľsko či Lotyšsko sú proti. Priamo sa ich to síce netýka, ale nepáči sa im, že Rusi budú ešte silnejší v dodávke energií. To sa nepáči ani Bruselu, ale ten silné ťahy používa málokedy a radšej je opatrný.

Slovenská republika a Ukrajina sú tvrdo proti, ale čo zmôžu proti veľmociam, ako je Nemecko a Rusko? Nord Stream II. ukazuje, akí vedia byť Nemci falošní, keď na jednej strane sú za to, aby sa Ukrajina ekonomicky zotavila, ale na druhej strane jej novým plynovodom podrazia nohy. Nemci Rusom vyčítajú Krym, no keď ide o biznis…

Slovensko má síce dlhodobé zmluvy na prepravu ruského plynu do roku 2028, ani to však nie je záruka, že nás Rusi neodstavia na druhú koľaj. Najnovšie sa vyjadrili aj Američania: Európa sa vraj ide novým plynovodom vrhnúť do energetického područia Ruskej federácie. Aj Spojené štáty americké si prihrievajú svoju polievočku, keďže by rady posielali svoje tankery so skvapalneným zemným plynovom do Európy. Nikomu nejde o tých druhých. Taký zvrátený je, žiaľ, veľký biznis, aj veľká politika.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #plynovod #Nord Stream 2