Predátor

Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú... Deväťeurové uvádzacie ceny RegioJetu na trati Bratislava – Košice nalákali iste mnohých cestujúcich do žltých vlakov. Ich radosť z nízkych cien však netrvala dlho, lebo každý špás niečo stojí. Aj tú kávu s novinami, nehovoriac o cene lístkov hlboko pod reálnymi nákladmi, musí raz niekto zaplatiť.

31.08.2016 08:30
debata (11)

RegioJet tak len za minulý rok zaťal sekeru 5,5 milióna eur, ktorú chce teraz vykompenzovať vyššími cenami. A keďže na trati už nepremávajú „štátne“ IC vlaky, nič mu nebráni, aby na nej využil, resp. zneužil svoje dominantné postavenie (klasické rýchliky, ktorým to trvá o hodinu dlhšie, len ťažko možno považovať za konkurenciu). A tak sľuby o tom, že súkromník bude lacnejší ako štátne „ícečka“, zostanú len sľubmi.

Predátorská taktika – vytlačiť konkurenciu a potom zvýšiť ceny – nie je nijako nová. Napokon Jančura si ju už vyskúšal aj v susednom Česku. Tam však narazil a musel zaplatiť pokutu. O to nepochopiteľnejšie bolo minuloročné rozhodnutie ministra dopravy zrušiť „štátne“ IC vlaky. V podstate tak túto trať daroval obávanému predátorovi priamo na striebornom podnose. Ten si tento úlovok samozrejme hodlá vychutnať.

Keď štátny monopol vystrieda monopol súkromný, len ťažko možno hovoriť o nejakej liberalizácii trhu. Nech je tento prípad pre nás poučením, že takto sa veci robiť nemajú.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #RegioJet