Krátky pokoj zbraniam

Občianska vojna v Sýrii si doteraz vyžiadala viac ako 400-tisíc obetí a 11 miliónov ľudí muselo opustiť svoje domovy. Správa o prímerí, ktoré vstúpi do platnosti dnes večer po západe slnka, preto asi potešila každého, kto sa v tejto ťažko skúšanej krajine pokúša (pre)žiť.

11.09.2016 22:00
debata (2)

Tá radosť je však asi predčasná. Jedno prímerie tu už tento rok bolo, no trvalo iba krátko. Vzhľadom na rozdielne záujmy a nesmierne komplikovanú situáciu v krajine je veľmi pravdepodobné, že ani toto prímerie nebude mať dlhé trvanie.

Hoci Rusom a Američanom sa podarilo dohodnúť na tom, kto je v tejto vojne jasný nepriateľ – tzv. Islamský štát a Front za dobytie Sýrie (bývalý Front an-Nusra, ktorý bol donedávna sýrskou odnožou Al-Kajdá) – stále zostáva nedoriešená otázka, či môže existovať vôbec niečo také ako „umiernený džihádista“?

Rusi majú na túto otázku jasnú odpoveď. Američania, ktorí donedávna protiasadovskú opozíciu podporovali, sa už na vlastnej koži presvedčili, že mnohí sa im „odvďačili“ tak, že prešli k IS.

Napríklad Gulmurod Chalimov, bývalý veliteľ tadžických špeciálnych síl, ktorý prešiel viacnásobným výcvikom v USA a Tadžikistane, sa stal jedným z najvyšších veliteľov IS a teraz USA za jeho dolapenie vypísali 3-miliónovú odmenu!

Dokiaľ nebudú mať Spojené štáty jasno v tomto, a predovšetkým, dokiaľ sa s Rusmi nedohodnú, čo bude s Asadom, tak nádej na trvalý mier v Sýrii sa vždy zredukuje len na niekoľkohodinové zastavenie bojov, ktoré ľuďom umožní, aby si trochu vydýchli. To je však málo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria