Po voľbách v Berlíne

V nedeľných voľbách do berlínskeho zastupiteľstva skončila Alternatíva pre Nemecko (AfD) až na piatom mieste. To by mohlo vyvolať dojem, že tentoraz sa vlastne nič zvláštne nestalo.

20.09.2016 22:00
debata (7)

A hoci sa žiadny „masaker“ nekonal, v skutočnosti tradičné strany pohoreli ešte viac ako v Meklenbursku – Prednom Pomoransku, lebo veľká koalícia SPD–CDU utrpela takú stratu, že v tomto zložení už nebude môcť ďalej vládnuť.

Stačí iba letmý pohľad na volebnú mapu a je zrejmé, ako sa veci zásadne zmenili. Vychytené štvrte v centre zostali síce zelené, lemuje ich červená a na západe prevažuje konzervatívna čierna. To, že v tradične ľavicovom Berlíne sa ultrapravicovej AfD podarilo získať niekoľko priamych mandátov a okrajové štvrte na východe mesta sa tak sfarbili na modro, však predstavuje varovný signál. Napríklad v obvode Marzahn-Hellersdorf 1, čo bola vždy bašta postkomunistov, ich tu predbehla AfD so ziskom 30,6 %! Znamená to, že protestný volič sa presúva k nim a populisti preberajú štafetu od postkomunistickej Ľavice.

Tým, že sa AfD postupne etablovala v celej krajine, hrozí, že Nemecko pôjde v šľapajach Rakúska. Zhruba pätina hlasov pre strany protestu (AfD a Ľavica) znemožní vytvorenie čisto ľavicovej alebo pravicovej vlády. V krajine odsúdenej na veľké koalície tak bude narastať odpor proti establišmentu, čo bude voda na mlyn pre antisystémové strany.

Angela Merkelová má zatiaľ dosť času, aby tento negatívny trend zvrátila alebo aspoň spomalila. V migrácii už zaradila spiatočku. Teraz bude musieť ešte makroekonomické úspechy premeniť na drobné, lebo ak medzi deťmi a dôchodcami narastá chudoba, tak vyrovnaný rozpočet je to posledné, čo voličov zaujíma.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nemecko #AfD