Preteky rôznymi smermi

Súboj úspešného podnikateľa s diskreditovanou politickou múmiou alebo bitka nebezpečného ignoranta s profesionálkou? Pri hodnotení predvolebných diskusií je nevyhnutné uvedomiť si, že kandidáti často nesúťažia v rovnakých disciplínach. Tie si vytvára každý kandidát, ak má okolo seba čo len trocha zručný štáb, sám. Sú to preteky v rôznych dráhach, dokonca rôznymi smermi.

27.09.2016 22:00
debata (5)

Ak by sa Donald Trump snažil s Hillary Clintonovou súťažiť v tom, kto je lepšie profesionálne i mentálne pripravený na funkciu prezidenta Spojených štátov, nielenže by nemal v diskusiách proti nej najmenšiu šancu, ale s najväčšou pravdepodobnosťou by sa, hoci aj v rámci takej zúboženej strany, akou sú dnešní americkí republikáni, nikdy nemohol stať ani kandidátom. Lenže Trump sa nestal kandidátom republikánov pre svoju prenikavú inteligenciu a rozhľad a v primárkach neporážal svojich sokov pre svoju jasnú politickú víziu.

Víťazil preto, lebo s brutálnou otvorenosťou apeloval na predsudky voličov pravice a zmätený obraz sveta, ktorým ich roky kŕmi mediálna mašina Ruperta Murdocha. Kandidátom sa stal preto, lebo hoci stihol dourážať množstvo potentátov, republikáni si uvedomili, že trumpovská „revolúcia“ v skutočnosti nič nezmení na svete, v ktorom sa pohybujú oni.

Keď nadáva na Wall Street, je to najmä preto, lebo veľké americké banky mu už istý čas nechcú požičiavať, nie preto, že by súčasťou jeho plánov bola reforma amerického finančného biznisu. Keď si uľavuje na adresu skorumpovanej politickej scény, je to preto, lebo on sám dlhé roky politikov korumpoval – čo, napokon, sám fanfarónsky priznáva. Nie preto, že by azda jeho zámerom bolo reformovať politický systém, ktorý korupciu legalizuje. A tak ďalej.

Skrátka a dobre, republikáni ho nakoniec akceptovali tak, ako v dejinách panovnícke rody občas akceptovali, keď sa na trón posadil nejaký ten menej príčetný rodinný príslušník. Nitky sa utiahnu a všetci v rodine budú dúfať, že šialenec na tróne neurobí nejakú fatálnu chybu. Čo tam po poddaných.

Podľa prieskumov v prvej televíznej debate zvíťazila Clintonová. V niektorých presvedčivo, v iných len „normálne“. Áno, dokázala sa po prvej časti debaty, keď inkasovala údery, ako typická predstaviteľka washingtonského establišmentu otriasť a napokon vyzerala presvedčivejšie. Trump sa zo sebaistého útočníka menil na ignoranta, ktorý má problém udržať niť debaty.

Pre výsledok volieb však, žiaľ, nebude rozhodujúca úvaha, či by nebol povestný atómový kufrík bezpečnejšie uložený v Clintonovej rukách. Určite nie u publika, ktoré uverilo Trumpovmu heslu o urobení Ameriky „opäť veľkou“. Alebo si aspoň nahovára, že jeho hlúposť je len predvolebný trik.

Clintonová a jej štáb budú musieť tuho rozmýšľať, ako do novembra presvedčivo a rázne prasknúť bublinu, ktorú Trump nafúkol v očiach práve tohto publika. Náskok, ktorý sa neráta na desiatky percent, ale iba na percentá, je vzhľadom na to, čo všetko je v tohtoročných amerických prezidentských voľbách v stávke, mrazivo nedostačujúci.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #diskusia #Donald Trump #Hilary Clintonová