Preventívny úder

Keď sa Andrej Danko nedávno stretol s arcibiskupom Stanislavom Zvolenským, ubezpečil ho, že urobí všetko preto, „aby sa na Slovensku práva LGBTI ani iných hodnôt nepresadzovali“.

28.09.2016 12:00
debata (19)

Ak mal ešte niekto náhodou pochybnosti, či je Slovenská republika skutočne právny štát, ktorý sa neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo, tak po tom, čo uvidel ten hlboký predklon pána predsedu parlamentu a počul jeho slová, tak sa mu muselo zdať, že sme asi stále farská republika.

Hoci v minulosti Smer uzavrel s katolíckou cirkvou tichý pakt o neútočení, keď cirkevným hodnostárom prisľúbil, že nebude otvárať otázku registrovaných partnerstiev a odluky cirkvi od štátu, za čo získal ich podporu, šéf národniarov sa rozhodol ísť ešte ďalej.

Návrh, aby sa podmienky na registráciu cirkví sprísnili, je snahou o zabetónovanie pozícií tej najväčšej – katolíckej. V druhom slede ide o preventívny úder voči moslimskej komunite, ktorá asi jediná má potenciál do budúcnosti rásť.

Slová o tom, že cieľom predloženého návrhu „je eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví“, ktoré chcú takýmto spôsobom získať finančné príspevky od štátu, sú zjavne určené národniarskym voličom.

Pravdou totiž je, že niektoré malé oficiálne uznané cirkvi príspevok od štátu ani nepoberajú. Napr. mormóni ich dokonca z princípu odmietajú, lebo sú presvedčení, že cirkev musí stáť na vlastných nohách. Aký rozdiel oproti tej katolíckej, ktorá z rozpočtu dostáva ročne až 22 miliónov eur…

Ak by u nás prebehla odluka cirkvi štátu, tak tieto problémy by boli úplne bezpredmetné. Lenže daný stav politikom zjavne vyhovuje.<PE>

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #náboženstvo #Andrej Danko #LGBTI+