Pravda o MH17

Zostrelenie civilného lietadla letu MH17 nad východnou Ukrajinou v lete 2014 zostáva nepotrestané. Nie však nevyšetrené.

28.09.2016 22:00
debata (180)

Medzinárodný vyšetrovací tím v stredu po dvoch rokoch skúmania dôkazov vyhlásil, že let MH17 bol zostrelený raketou zem – vzduch, odpálenou zo zariadenia Buk. Vyšetrovatelia boli schopní určiť aj miesto, odkiaľ bola strela odpálená. Bolo ním pole pri dedine Pervomajskij v oblasti, ktorú kontrolovali proruskí separatisti. Na základe dôkazov z fotografií, videozáznamov a odpočúvaných telefonických rozhovorov určili, že zariadenie sa na miesto dostalo z Donecka, kam prišlo z územia Ruskej federácie.

Príbuzným obetí v prvom rade ide o to, kto „stisol kohútik“. Ide však aj o to, ako sa Buk z Ruska dostal do rúk separatistov.

Závery holandských, austrálskych, belgických, malajských a ukrajinských vyšetrovateľov "len“ spresňujú skoršie zistenia holandskej agentúry leteckej bezpečnosti. Spresňujú ich však v najzásadnejšom bode. Vedelo sa už, že lietadlo nespadlo pre technickú chybu či chybu pilotov, aj to, že nebolo zostrelené iným lietadlom, ale systémom Buk. Tentoraz sú na stole dôkazy, podľa ktorých osudná strela prišla z územia proruských separatistov.

Podľa BBC sa špekuluje o tom, že sa vyšetrovací tím rozhodol zverejniť svoje zistenia čiastočne preto, lebo sa domnieva, že páchatelia sa môžu začať obávať o svoje životy (niekto sa môže rozhodnúť predísť odhaleniu likvidáciou svedkov). To by mohlo aspoň niektorých z nich prinútiť vydať sa do rúk spravodlivosti. V každom prípade príbuzní 298 obetí majú v rukách dôkazy, ktoré im umožnia začať trestné stíhanie. Zatiaľ proti neznámym páchateľom. Pomôže to?

Niekoľko dní po tragédii v júli 2014 vyšlo ruské ministerstvo obrany s tvrdením, že má satelitné fotografie, podľa ktorých bol let MH17 zostrelený buď ukrajinským Bukom, alebo ukrajinskou stíhačkou. O rok neskôr prišlo Rusko s údajným kľúčovým svedkom, ktorý tvrdí, že Boeing zostrelilo ukrajinské Su-25. Na jeseň 2015 výrobca Buku vyhlásil, že lietadlo naozaj zostrelil jeho systém, ale starší typ, ktorý už ruská armáda nepoužíva. Medzitým sme sa ešte od ruského ministerstva obrany dozvedeli, že podľa dát z radaru bol MH17 zostrelený raketou, ale nie z územia proruských povstalcov. Začiatkom tohto týždňa ruské zdroje túto verziu zopakovali.

Nepochybne sa teda z Moskvy čoskoro opäť dozvieme, "ako to naozaj bolo“. Príbuzným obetí v prvom rade ide o to, kto "stisol kohútik“. Ide však aj o to, ako sa Buk z Ruska dostal do rúk separatistov. Rozprávky o ruských vojakoch, čo si idú v rámci dovolenky zastrieľať do Donecka, sú jedna vec. Rozprávka, ako si niektorí takíto vojaci cestou na "dovolenku“ pribalia funkčný raketový systém, by bola neudržateľná už aj na pomery dnešnej kremeľskej propagandy. Niekto to musel odsúhlasiť a vydať príslušné povely. Ten niekto by mal na lavici obžalovaných sedieť práve tak ako vykonávatelia.

Pravda o MH17 nerozsúdi spor Kyjev – Doneck. Je však významná pre spor Kyjev – Moskva a v širšom zmysle aj pre spor Európa – Moskva. Preto bude také ťažké uvoľniť jej cestu.

© Autorské práva vyhradené

180 debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelené malajzijské lietadlo #MH17