Solidarita naruby

Pravo-ľavá koalícia je vždy o kompromisoch. Tu ustúpi jeden, tam druhý. Existuje však hranica, za ktorú nemožno ísť, lebo jednotlivé subjekty by popreli samy seba. A keď raz niekto prekročí Rubikon, cesty späť už niet...

29.09.2016 12:00
debata (3)

Je zjavné, že Smer sa dostáva do značnej defenzívy. Hoci podľa počtu mandátov je stále najsilnejšou stranou vládnej koalície, ťahá v nej čoraz viac za kratší koniec. Zvyšné dve pravicové strany – SNS a Most-Híd – presadzujú svoju agendu bez väčšieho odporu, čoho dôkazom je aj návrh na zníženie odvodov pre živnostníkov.

Ak uplynulé štyri roky Smer živnostníkom odvody zvyšoval, tak nemôže následne urobiť obrat o 180 stupňov. Argument, že nižšie odvody znamenajú nižší dôchodok, je totiž správny. Žiaľ, pri vidine okamžitej vyššej výplaty len málokoho trápi, čo bude o 20 – 30 rokov.

Na to však máme politikov, aby prijali takú legislatívu, ktorá myslí „na zadné vrátka“. Sociálna poisťovňa je deficitná už dnes, a to sa demografická kríza iba začína. Kombinácia nízkych odvodov spolu s klesajúcim počtom pracujúcich prinesie to, že v horizonte niekoľkých desaťročí môžeme všetci namiesto dôstojnej penzie očakávať akurát tak minimálny dôchodok.

Rozdiel bude iba v tom, že nezodpovedným živnostníkom sa naň poskladajú zamestnanci, ktorí nemôžu nijako špekulovať ani optimalizovať dane, lebo poctivo platia (nemalé) dane a odvody. Oni prispievajú do sociálneho systému najviac a odmenou na staré kolená im bude žobračenka. Tomu sa povie solidarita naruby.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #živnostníci