Podniká - nepodniká

Keď v lete 2014 Igor Matovič nahral svoj rozhovor s Radoslavom Procházkom o možnej podvodne fakturovanej inzercii, z hľadiska zákona bol čistý, pretože formálne so svojimi rodinnými tlačovinami v tom čase nepodnikal.

30.09.2016 09:00
debata (13)

Keď sa na jeseň 2016 ukázalo, že Matovič porušil zákon, keď pripustil, aby jeho živnosť znovu „ožila“, bráni sa tým, že ide len o formálnu chybu, pretože žiadne podnikateľské činnosti nevyvíja.

Podstatou kauzy nie je to, či je šéf OĽaNO trestuhodne ľahkomyseľný. Je ňou práve takáto podivuhodná flexibilnosť pri výklade zákona. Poslanec môže naháňať svojej rodinnej firme kšefty, keď je formálne krytý tým, že pri vstupe do Národnej rady pozastavil svoju živnosť. A keď sa ukáže, že jeho živnosť po troch rokoch ožila, keďže nepožiadal o predĺženie jej pozastavenia, krytý má byť tým, že veď ale za ten mesiac či koľko svojej rodinnej firme žiadne kšefty nenaháňal a žiadne peniaze zo živnosti nedostal.

Ustanovenie, podľa ktorého poslanci nesmú počas vykonávania svojho mandátu podnikať, má dve hlavné úlohy. Obe súvisia s tým, že sa od nich očakáva, že sa plne sústredia na výkon verejných funkcií. Z užšieho hľadiska ide o to, že by nemali mať iný hlavný príjem ako zo svojich verejných funkcií. Zo širšieho, ale nemenej dôležitého hľadiska ide o to, že nesmú mať pri výkone svojich funkcií postranné úmysly.

Je nežiaduce, aby politici prijímali zákony podľa toho, aký úžitok prinesú ich osobnému biznisu, alebo aby svoje funkcie používali pri získavaní iných výhod preň. Takýto stav u nás neexistuje, a všetci to vieme. Nikdy sa však k nemu ani nedopracujeme spoliehaním sa na vyhlásenia samotných politikov. Jediná cesta je cesta dodržiavania zákona a zákon je vždy (aj) formálny.

Väčšina toho, čo v tomto prípade počúvame, sú filipiky snažiace sa presvedčiť bežných ľudí, že formálne porušenie zákona vlastne v prípade politika ani nie je také dôležité a nemusí sa potrestať. Lenže neboli to bežní ľudia, ale politici samotní, ktorí si výšku trestu v tomto prípade napísali rovno do zákona. A to, že odňatie poslaneckého mandátu ako trest pre politika, ktorý tento zákon poruší dvakrát, do zákona vraj kedysi pretlačil Matovičov politický spolupútnik Daniel Lipšic, je už iba dokonalou iróniou osudu.

Je celkom jasné, že mnohí poslanci pri riešení Matoviča budú riešiť tak trochu aj samých seba, a preto to bude také zložité. Predsedu Národnej rady SR tu vážne zaujíma, či poslanci v pléne náhodou nechrúmu tatranky, zatiaľ čo poslanci v skutočnosti počas schôdzí chrúmu skôr svoje mobily: všetky tie biznisy, formálne prepísané na manželky, bratrancov či strýkov, predsa treba obhospodarovať, však. Ak Matovič nakoniec príde o poslanecký mandát, nebude to preto, že by bol v parlamente podnikateľskou čiernou ovcou. To ani náhodou. Keď sa však zákon nebude dodržiavať aspoň formálne, na dodržiavanie jeho ducha už nepríde nikdy. A to je dôležité.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič