Boj o 700 miliónov

Aj keď to tak nevyzerá, vnútri vládnej koalície to vrie. Nie, koalícia sa nejde rozpadnúť. Práve naopak. Každý sa usiluje odtrhnúť si čo najviac. Na tento rok má vláda k dispozícii dodatočných 700 miliónov eur.

30.09.2016 22:00
debata (3)

Je to balzam na podfinancovaný rozpočet, napríklad aj v prípade dlhov zdravotníctva. Všetko sa rozdeliť nepodarí a deficit i dlh budú teda nižšie, ako sa plánovalo, čo môže potešiť budúce generácie. Rovnaké peniaze sú však k dispozícii aj na budúci rok, hoci časť už vlastne rozdelená je, a to na vyššie penzie, nižšie dane pre firmy a živnostníkov. Stále však ostalo dosť.

Namiesto hasenia, kde to horí, treba však zachovať chladnú hlavu. Koalícia si musí sadnúť a povedať, čo krajinu najväčšmi trápi. Najvyššou prioritou by malo byť viac diaľnic, a to plnohodnotných. O žiadnom polprofile pri obchvate Prešova, ako začínajú lobovať niektorí ľudia v opozičnom zákulisí, nemôže byť ani reči.

Druhou prioritou by mali byť nižšie odvody pre zamestnancov, na ktorých vláda zatiaľ zabudla. Viac zrejme dostane i školstvo, ale tam treba rozlíšiť, či ide o mzdu mladého učiteľa v Bratislave alebo pedagóga v regióne s nižšími nákladmi na život a malým počtom pracovných príležitostí. Dôležité je oceniť tiež kvalitu vyučovania, ale aj lojálnosť.

Vláda sa bude pri lepšom výbere daní usilovať zrejme aj o nižší deficit verejných financií. Dôležité investície do infraštruktúry, ktoré sa neskôr tisícnásobne vrátia, by však mali dostať prednosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vládna koalícia