Keď sa lídri preceňujú

Ľudia z Fideszu tvrdia, že ich referendum proti kvótam bolo nielen úspešné, ale dokonca má byť aj záväzné pre maďarský parlament. Líder opozičnej Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány vyhlásil, že Viktor Orbán utrpel obrovskú porážku. Orbánovu porážku zvestujú aj jeho politickí konkurenti sprava, z Jobbiku. Jeho vodca Gábor Vona premiéra rovno vyzval, aby odstúpil. Ten, na kom by tu malo záležať najviac, maďarský ľud, väčšinou referendum ignoroval.

03.10.2016 22:00
debata (6)

Pre občanov Maďarska by však toto referendum mohlo byť aspoň poučné. V nedeľu neposlali odkaz do Bruselu, proti ktorému ich premiér spolu s poľským prezidentom ohlasuje svoju „kultúrnu kontrarevolúciu“. Namiesto toho voliči poslali odkaz Orbánovi samotnému. Ani kampaň atakujúca prvú signálnu tvrdeniami o masách utečencov, ktorí vraj čakajú na srbskej hranici, aby v prípade neúspechu referenda vtrhli do Maďarska, a recykláciou hlúpostí z internetu o barbaroch masovo znásilňujúcich cnostné európske biele kresťanky ich nepresvedčila.

Iste, drvivá väčšina z tých zhruba štyridsiatich percent Maďarov, ktorí prišli hlasovať, Orbánovi pritakala. Nebolo ich však dosť na to, aby bolo referendum platné. Orbánov plebiscit bol tak len ďalším z neúspešných pokusov stredoeurópskych politikov upevniť svoje pozície za verejné peniaze, akých sme už dosť zažili aj u nás. Lenže – a v tom tkvie možné poučenie pre maďarských voličov – Fidesz jednoducho odmieta pripustiť, že prehral.

Snaha legitimizovať výsledky neplatného referenda poukazovaním na hlasovanie menšiny, ktorá hlasovať prišla, a jej vydávaním za hlas národa pripomína postoj našich fundamentalistov z Aliancie za rodinu k neplatnému homofóbnemu referendu či niekdajšie postoje mečiarovcov k ich vlastným podobným porážkam. Tu však ide o vládu členskej krajiny Európskej únie, ktorá vyhlasuje, že o výsledkoch referenda nerozhoduje reálna vôľa voličov, ale politická vôľa jej samotnej. Fidesz tak verejne priznáva, že referendum bolo od začiatku blufom.

Je jasné, že Orbánovi nešlo iba o to, vypýtať si od Maďarov dodatočnú legitimáciu na jeho ťaženie proti Bruselu. Fidesz sa práve nachádza v polovici volebného obdobia a plebiscit bol zameraný na „povzbudenie ducha“ jeho voličov. Tých, ktorých mu už tretie volebné obdobie po sebe kradne radikálny Jobbik. Niet divu, že najhlasnejšie zo všetkých Orbánovi po krku po neúspešnom referende skočil práve šéf Jobbiku Vona. O názore jeho hnutia na Brusel či utečencov, samozrejme, netreba pochybovať – tu však ide o budúce voľby.

Väčšina maďarských voličov v nedeľu hlasovala nohami, nič to však nezaváži. Zbytočné referendum o veci, ktorú Maďarsku aj tak nemôže nikto nanútiť, môže byť poučnou epizódou zo života orbánovskej „neliberálnej demokracie“. Poučnou aj pre iných politikov v regióne, ktorí osudovo preceňujú účinky vlastnej propagandy na svojich voličov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Fidesz #utečenci #referendum #kvóty