Súdruhovia kapitalisti

V Nemecku sa zvykne hovoriť, že pre úspešnú kariéru je dôležitý vitamín B. Písmeno B v tomto prípade označuje Beziehung, čiže vzťahy, resp. styky. Napriek tomu, že podnikanie je na Západe v mnohých ohľadoch oveľa transparentnejšie, je faktom, že napr. členstvo v rôznych študentských spolkoch (tzv. Burschenschaftoch) umožňuje jej členom neskôr stúpať po kariérnom rebríčku rýchlejšie ako ostatným, ktorí nie sú súčasťou tejto „siete“.

06.10.2016 17:00
debata (8)

Kontakty sú najmä v biznise na nezaplatenie. Nie každý má však v mobile číslo na premiéra či ministrov, a preto sú „vyslúžilí“ politici žiadaným artiklom.

Je však vždy veľkou iróniou, keď sa z kritika nejakej inštitúcie stane jej súčasť. Tak ako sa to napr. stalo Peerovi Steinbrückovi – donedávna poslancovi nemeckého Bundestagu. Bývalý minister financií za SPD, ktorý v minulosti ostro kritizoval správanie bánk, bude pracovať ako konzultant predstavenstva ING Banky.

Keď pred časom urobil podobný krok bývalý predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, ktorý radí Goldman Sachs International, tak šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz (SPD) to označil za „absolútne neakceptovateľné“. Ktovie, čo povie teraz na svojho straníckeho kolegu…

V každom prípade, keď budú v najbližšom čase európski sociálni demokrati analyzovať príčiny svojho neúspechu, tak by sa mali zamyslieť nad svojou dôveryhodnosťou. Pretože kritizovať nešváry kapitalizmu, a potom veľkokapitálu slúžiť, to jednoducho nejde dokopy. Tony Blair v JP Morgan, Gerhard Schröder v Gazprome a teraz Steinbrück v ING Bank asi len ťažko obhajujú práva pracujúcich.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #kontakty